Nya Fendt 300 Vario - smidig servicetraktor

Nya Fendt 300 Vario - smidig servicetraktor

Två nya, smidiga ”servicetraktorer” på Västergården Grunsbo.

Det är en riktigt fin höstdag när vi får en pratstund med Richard Johansson på Västergården söder om Mellerud i Dalsland. Soligt, blåsigt och helt perfekt för att tröska färdigt de sista åkerbönorna. Framför kärran glänser en sprillans ny Fendt 313 S4.

Här på Västergården och på gården Grunsbo driver Richard och Anna Johansson tillsammans med Richards föräldrar och fem anställda nötköttsproduktion och växtodling. Verksamheten, Västergården Grunsbo AB, omfattar 650 ungnöt, från små kalvar till fullvuxna ungdjur, och 900 hektar åker varav 600 hektar egen mark. Större delen odlas ekologiskt.

"Vi började så smått med ekologisk odling 1998 och har utökat efter hand till dagens cirka 70 procent. På den del som odlas konventionellt producerar vi foder till djuren", berättar Richard. Sedan ett par år tillbaka arbetar man även med täckdikning, både på egen mark och på uppdrag av andra.

Provkörde prototyperna

Stor gård, många djur och en hel del entreprenadjobb kräver en ordentlig traktorpark. På de båda gårdarna rullar idag sex Fendt: en 936, en 828, två stycken 720 och så de båda nykomlingarna 313 S4. Att det skulle bli nya Fendt 313 S4 när de gamla lastartraktorerna skulle bytas in var ingen självklarhet. Och då serien var helt ny fanns det inte heller någon demotraktor att testa. Istället fick Richard åka till Fendts fabrik i Marktoberdorf och provköra prototyper. Efter bland annat en diskussion om lastarens placering resulterade besöket i att det nyligen rullade in ytterligare två Fendt på gården. "De här kommer framför allt att användas som servicetraktorer; köra in halm till djuren, dra djurkärran och andra kärror och göra lastarjobb", säger Richard. Han uppskattar driftstiden per år till cirka 750 timmar vardera.

Västergården satsar på Fendt.

Säljaren betyder mycket

Med sex Fendt i verksamheten har Richard Johansson en klar uppfattning om fördelarna med märket. "De tre främsta, utan inbördes ordning, är kvalitet, bränsleförbrukning och så den säljande och servande organisation som  Lantmännen Maskin står för. Vår säljare, Nils-Richard Högberg, är väldigt engagerad och vill verkligen att det ska bli bra för oss. Det betyder mycket", säger Richard.

Fendt har funnits på gårdarna i många år nu och Richard konstaterar att det genomgående är väldigt få problem med traktorerna. De är driftsäkra och gör ett bra jobb. "Det blir lite ”upp till bevis” nu när vi har köpt de här från en helt ny serie. Vi får väl se om det dyker upp några barnsjukdomar", skrattar Richard som ändå verkar känna sig trygg.

"Vi trivs väldigt bra med dem, de känns stabila och bra vid vägkörning. Och den nya, fina hytten från Fendts egen hyttfabrik är verkligen ett lyft. Bra hytt, bra sikt och bra komfort. Som lastartraktor är den perfekt med den välvda rutan som gör att man ser bra uppåt också", tycker Richard. 

Unik transmission – lägre bränsleförbrukning

Den låga bränsleförbrukningen är en välkänd styrka hos Fendt, och en av de viktigaste fördelarna tycker Richard: "Fendt är outstanding i och med den här växellådan, den är helt unik och ger lägre bränsleförbrukning. Skillnaden märks mest vid blandad körning och transporter med delvis låg belastning. Sen är det mycket möjligt att S4-motorn kommer innebära en ännu större skillnad, men vi har haft de nya traktorerna lite för kort tid för att kunna säga något om det ännu. Under tiden får servicetraktorerna fortsätta att utföra sina sysslor. Smidigt och effektivt, precis som det ska vara", avslutar Richard.

Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng