Transmissionen - ett känsligt kapitel

Transmissionen - ett känsligt kapitel

En av de komponenter som utvecklats mest i moderna lantbruksmaskiner är transmissionen. Mer effekt och högre vridmoment ska överföras från motorn till drivhjulen.

Högre hastigheter och mer transport på väg ställer också tuffare krav på både transmission och transmissionsolja. Låg fart och hög belastning ställer höga krav på transmissionen, medan hög fart och låg belastning ställer höga krav på oljan. Det är alltså viktigt att oljan klarar de höga farterna och den mekaniska nedbrytning som den utsätts för. Vad som händer är att oljan tappar sin viskositet, samma viskositet som är så betydelsefull för att skydda transmissionen vid låg fart och hög belastning. Viktigt är alltså att ha en stabil transmissionsolja som klarar den mekaniska påkänningen.

Hybran Plus transmissionsolja Hybran Syntet transmissionsolja
Agrol Hybran Plus rekommenderas som kombinerad transmissions- och hydraulolja i de flesta moderna jordbruks- och industritraktorer samt arbetsmaskiner, även med våta bromsar. Agrol Hybran Syntet rekommenderas som transmissionsolja till nästan alla lantbrukstraktorer och som axelolja till många anläggningsmaskiner. Produkten har särskilt god effekt i steglösa transmissioner i lantbruksmaskiner, speciellt vid låg temperatur. 


Risk för smutsig olja i transmissionen

På många lantbrukstraktorer fungerar transmissionen som oljebehållare för hydraulsystemet. Detta är en kompakt och smidig konstruktion, men risken för att få in smutsig olja i transmissionen ökar. Det är därför viktigt att vara noggrann när man ansluter utrustning till de externa hydrauluttagen, så att inte smuts kommer in i kopplingarna. Anledningen till att man ska vara noggrann är att tjockleken på den oljefilm som skyddar dreven i transmissionen från nötning och skärning är mindre än 1 µm i diameter. På de modernaste transmissionerna filtreras oljan ner till cirka 10 µm men på äldre maskiner smiter betydligt större partiklar igenom filtren. Om en partikel kommer mellan dreven så ökar nötningen och livslängden minskar. Därför är renhet A och O vid hantering av transmissions- och hydraulolja.

 

Transmissionsoljor

  • Transmission GX kan ersättas med Hybran Plus.
  • ATF Dexron IID kan i regel ersättas med Dexron III = bättre lågtemperaturegenskaper.
  • Hybran Plus håller bästa kvalitén på marknaden.
  • Hybran Syntet är bästa valet vid kyla. Blandbar med Hybran/Hybran Plus.
  • Variotrans är lämplig till de flesta steglösa transmissionerna i lantbruksmaskiner.
  • Hypoid LS kan användas även där LS-tillsats inte behövs.
  • Rotogear är lämplig om man vill ha en olja med högre viskositet än ISO-VG 460.

Tänk på att:

Det är viktigt att hålla reda på GL-klass 1-5.
Blanda ej UTTO med SOU-oljor. Det är två olika familjer av kombioljor.

Butikssortiment
Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng