Växtnäring temat för välbesökt precisionsodlingsdag

Under torsdagen var det dags för del två av Lantmännen Maskins temaserie om precisionsodling, som följer säsongen. Passande nog var växtnäring huvudämnet.

precisionsodling tema växtnäring

Syftet med precisionsodlingsdagarna är att skapa förståelse för vad precisionsodling är, vilka kompetenser som krävs och hur man som lantbrukare kan få hjälp. Lantmännen Maskin samlar därför branschens aktörer på KompetensCentret i Skurup. Dels för att ge lantbrukarna en helhetsbild, dels för att öppna upp för intressanta diskussioner.

Först ut bland föreläsarna den här eftermiddagen var Lantmännen Lantbruks växtodlingsrådgivare Camilla Persson, som fokuserade på kvävestrategier. Bland annat tog hon upp när det är dags att ge höstrapsen den första kvävegivan.

– Ska man ut redan i början av mars, eller ska man vänta lite? Ja, för en gröda som är bra på gång kan det behövas lite kväve. Man behöver inte lägga så stora givor, den första givan i höstraps kanske bara ska vara 30-40 kilo.

Teori till praktik

Sedan var det dags för Anders Flink, från DataVäxt, att ta vid. Av honom fick deltagarna till exempel information om CropSat och hur man skapar en styrfil. Vad man ska tänka på när styrfilen ska överföras till traktorn berättade Andreas Persson, Lantmännen Maskin, om. Hans kollega Martin Pålsson pratade sedan om syftet med gödselspridning och maskininställningar innan Per-Åke Hellström, också från Lantmännen Maskin, avrundande den teoretiska delen med fakta om fastgödselspridare. Därefter var det dags att lämna föreläsningssalen för att ta trappan ner till maskinhallen, för att få en praktisk inblick i de nyvunna kunskaperna.

 

Martin Pålsson, Lantmännen Maskin berättar  om syftet med gödselspridning och maskininställningar

Martin Pålsson, segmentschef för Växtnäring på Lantmännen Maskin berättade om syftet med gödselspridning och maskininställningar.

Återkommande deltagare

En av deltagarna på evenemanget var Max Landén, som tillsammans med sin pappa driver Landén Agro. Företaget brukar 540 hektar, plöjningsfritt.

– Jag gillar dessa kurser och var med på den förra också, med tema sådd. Jag tycker att det är intressant med ny teknik och det är duktigt folk som föreläser. Det är också kul att det är så många som ställer frågor.

Landén Agro hade tänkt att komma igång med precisionsodling under fjoråret, men den tuffa säsongen gjorde att det fick vänta lite.

– Det här året kommer vi väl att köra igång och jag är här idag för att lära mig mer. Det här med att skapa styrfiler tycker jag är extra intressant. Det gör att man inte kör ut för mycket gödning i naturen.

En av deltagarna på evenemanget var Max Landén, som tillsammans med sin pappa driver Landén Agro.

Johannes Lembke hade kommit till precisionsodlingsdagen för att ta till sig ny kunskap och han var nöjd med innehållet.

 Teknikutveckling

Spannmålsodlaren Johannes Lembke, från Ystad-trakten, är mer rutinerad när det kommer till precisionsodling.

– Jag har hållit på med att skapa tilldelningskartor sedan 2005-2006. Det är roligt att se hur mycket enklare det har blivit nu, jämfört med när jag startade.

Johannes Lembke hade kommit till precisionsodlingsdagen för att ta till sig ny kunskap och han var nöjd med innehållet.

– Jag tycker att det är bra att allt fler tar till sig av den nya tekniken. Det gör att tekniken bearbetas och att det till exempel kommer ännu bättre programvaror.

Själv ser han fram emot ett betydligt bättre 2019 än 2018.

– Man måste se positivt på det, annars hade jag inte varit här. Vi får glömma 2018 och se framåt!

Johannes Lembke hade kommit till precisionsodlingsdagen för att ta till sig ny kunskap och han var nöjd med innehållet.

Max Landen som tillsammans med sin pappa driver Landén Agro, var en av temadagens nöjda besökare.

Följ projektet i Svalöv

Nästa temadag med precisionsodling är till hösten. Då ska skörderesultatet följas upp och ämnet är skördekartering. Men du som vill veta ännu mer om precisionsodling – håll ögonen öppna efter kommande serien ”Precisionsodla med Camilla och Johan”. En serie där man kommer att gå ”all in” när det gäller precisionsodling i praktiken – från ord till jord. Projektet är ett samarbete mellan Lantmännen Maskin, Lantmännen Lantbruk, Svalövsgården, DataVäxt, Väderstad och andra aktörer. Håll koll på Lantmännen Maskin & Lantmännen Lantbruks Facebooksida, Instagram och hemsida för kommande filmer och uppdateringar .

Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng