Valtra – främst på miljövänliga traktorer

Valtra är den ledande traktortillverkaren när det gäller förnybara bränslen. Sedan mars 2018 har alla nya traktorer HVO-dieseln Neste My som startbränsle.

Per Wretblad, Brand Manager Valtra
Per Wretblad, Brand Manager Valtra, Lantmännen Maskin

Pålitlig, robust och mångsidig. Det är egenskaper som alltid har utmärkt en Valtratraktor. Men den finska tillverkaren har också gjort sig känd på andra fronter.

– Valtra ligger långt framme när det gäller teknik och har en nära relation med sina användare. Man är snabba att agera när det finns ett behov och en efterfrågan. Bland annat har man prioriterat att ligga i framkant inom miljövänlighet, säger Per Wretblad, Brand Manager för Valtra på Lantmännen Maskin.

Idag är miljö- och hållbarhetsfrågor högt upp på agendan i lantbruksbranschen. Därför är det logiskt att det just är Valtra som tagit taktpinnen på bränsleområdet. Redan för över ett år sedan började Valtras nyproducerade traktorer att fyllas upp med Neste My, som är en HVO-diesel.

Kan blandas med fossil diesel

HVO, eller hydrerad vegetabilisk olja, är ett klimatsmart alternativ till fossil diesel. HVO är ett 100 procent förnybart bränsle som framställs genom hydrering av vegetabiliska oljor och/eller animaliska fetter, som till exempel slaktavfall. Samtliga traktorer från Valtra är godkända för att tankas med HVO.

– HVO innebär att vi kan minska användningen av fossila bränslen. Det fantastiska med HVO är också att det är ett bränsle som får motorn att arbeta effektivare, vilket sänker bränsleförbrukningen.

En annan stor fördel med HVO är att den är blandbar med fossil diesel. Skulle du som lantbrukare, om du till exempel kör åt någon annan, inte ha tillgång till HVO kan du alltså tanka din Valtra med fossil diesel så länge.

Samarbete som ger trygghet

Per Wretblad ser möjligheten att köra på HVO som ett av skälen till att investera i en Valtra.

– Valtra är en traktor för lantbrukare som vill bedriva ett miljövänligt lantbruk, utan att det behöver kosta så mycket och utan att äventyra hållbarheten på motorn. Det är också en slitstark traktor.

Lantmännen Maskin har ett mångårigt samarbete med Valtra. Innovationstänkandet och viljan att hela tiden hitta nya lösningar förenar de båda parterna. Den nära relationen är också en trygghet för kunderna.

– På Lantmännen Maskin har vi stor kunskap och lång erfarenhet av Valtras traktorer. Vi har helheten, från försäljning till service och reservdelar. Och vi finns i hela Sverige. 

 

Se filmen om Valtras och Neste MY samarbete

Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng