Stort intresse när KompetensCenter Skog invigdes

50.000 kronor till Barncancerfonden, 500 serverade hamburgare och ett koncept som hyllades av såväl besökare som leverantörer. KompetensCenter Skog i Värnamo fick en flygande start!

Gunde och Ferry inviger Lantmännen Maskins kompetenscenter för skog

Under torsdagen invigdes KompetensCenter Skog i Värnamo. Centret är en del i den satsning som Lantmännen Maskin gör på skogen.

– Tanken med KompetensCenter Skog är, att på en plats, samla den bredd av kvalitetsprodukter och kompetens som Lantmännen Maskin erbjuder, för såväl den lilla skogsbrukaren som den stora skogsentreprenören. I anslutning till centrat kan kunderna också provköra produkterna i skogsterräng, säger Jon Rolfsson, segmentschef skog på Lantmännen Maskin.

Under den senaste tiden har Jon, tillsammans med sina kollegor, arbetat intensivt med att få allt klart till invigningsdagen. Det lyckades teamet med och klockan 13 var det officiell invigning med Gunde Svan och sonen Ferry som invigningsförrättare. Passande nog hade sax och band bytts ut mot yxa och rep. Med Ferrys träningsyxa i timbersport, högg pappa Gunde, med lätthet av repet till publikens stora jubel.

Kändistätt

Familjen Svan, som också består av hustrun Marie och dottern Julia, är stora skogsägare. I trakterna runt Vansbro äger de totalt cirka 1.200 hektar skog, en areal som ställer höga krav på rätt skogsekipage.

– Jag tror på konceptet med KompetensCenter Skog, där man får se hur de olika komponenterna fungerar när de är ihopkopplade. Själv har jag väldigt svårt för att bara titta i en broschyr, jag vill känna och klämma, menade Gunde Svan, som också hittade en liknelse med skidåkningen.

– Att sitta fast i skogen är ungefär som att åka på bakhala skidor, det är aldrig kul. Men med bra grejer är både skidåkning och skogsarbete fantastiskt roligt, skrattade Gunde.

Gunde och Ferry var inte de enda kändisarna på plats denna soliga dag. Även Sebastian Liljedal, känd från ”Bonde söker fru”, tittade förbi med dottern Lovisa. Han är skogs- och nötbonde i Kärvaryd, utanför Värnamo, och lockades av den kunskap som KompetensCenter Skog kan erbjuda.

– Det är jättesmart att samla allt på ett ställe och att man kan provköra maskinerna. För mig, som vill vara självverksam, blir det enklare att få tag i rätt produkter och hitta smidiga lösningar.

Nöjda besökare

Även Rune Pålsson, skogsbonde från Båstad, var positiv. Han är mycket teknikintresserad och kunde nästan lova att det blir fler besök i Värnamo.

– Jag tror att det här centrat har en framtid och jag brukar ha rätt, skrattade han.

KompetensCenter Skog ökar inte bara möjligheterna för kunderna, utan också för maskintillverkarna. Under invigningsdagen fanns flera av dem representerade, till exempel Ilsbo Tools.

– Det har varit en underbar dag och jag har träffat många trevliga kunder. Att vi och våra kunder kan mötas så här är ett vinnande koncept, menade Madeleine Elfving, säljare på företaget.

Rafflande auktion

Klockan 15 var det dags för en av dagens begivenheter, auktionen av den guldlackerade Kesla-kran som Lantmännen Maskin vann i en tävling på årets SkogsElmia. När auktionen startade låg det högsta budet som inkommit på 45.750 kronor och det såg länge ut som att det budet skulle vinna. I absolut sista stund kom dock ett motbud. Det blev startskottet på några dramatiska minuter, som bland annat innehöll fler sena bud och trassliga telefonlinjer med budgivare. Tur då att det fanns en auktionsutropare som behöll lugnet och lät budgivarna få tid på sig att lämna sina bud.

– Så här blödig hade jag inte varit om inte pengarna gått till Barncancerfonden, skojade Gunde.

Till slut var det Roland Larsson från Åsenhöga som tog hem kranen med ett bud på 50.000 kronor, pengar som alltså oavkortat går till Barncancerfonden.

Auktion av Kesla-kran för Barncancerfonden

Auktionsvinnaren Roland Larsson tillsammans med Gunde och representanter från Lantmännen Maskin.

Den uppsluppna stämningen vid auktionen hade också ett känsligt ögonblick. Av alla som ville hälsa på Gunde, för att prata skog eller gamla skidminnen, skiljde sig nämligen ett samtal ur mängden.

– En pappa kom fram till mig med sin lilla dotter, som just nu behandlas för cancer. Han bad mig att tacka Lantmännen Maskin för initiativet att skänka pengarna från auktionen till Barncancerfonden, avslutade Gunde.

Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng