Projekt Svalöv nominerat till Årets hållbara projekt

Den 16 december är det dags för CIO Awards, där bland annat Årets hållbara projekt ska utses. I den kategorin är Projekt Svalöv nominerat.– Lite oväntat, men väldigt roligt, säger Johan Wågstam, teknisk precisionsodlingsspecialist på Lantmännen Maskin.

Projekt Svalöv nominerat till årets hållbara projekt -cio awards 2019

Projekt Svalöv är projektet där Lantmännen satsat på precisionsodling i praktiken. På 30 hektar på Svalövsgården i Skåne har det under säsongen 2019 odlats maltkorn med hjälp av den senaste precisionsodlingstekniken. Johan Wågstam har lett projektet tillsammans med Camilla Persson, växtodlingsrådgivare på Lantmännen Lantbruk, och Carl-Fredrik Norling, driftsledare på Svalövsgården.

Även om Projekt Svalöv fått mycket uppmärksamhet kom nomineringen ändå som en liten överraskning för Johan Wågstam, som under vägen fram till nomineringen blivit intervjuad av CIO Awards jury. Här märkte han att det som är vardag för honom inte är det för någon som inte jobbar i branschen.

– Jag tror att juryn fick en aha-upplevelse, är ni så långt framme med tekniken i lantbruket? Det, och att vi genom precisionsodling har en enorm potential att utnyttja resurserna på ett optimalt sätt, tror jag fastnade hos juryn.

Hållbarhet i DNA:t

Just att frågor som handlar om att effektivisera lantbruket på ett hållbart sätt, med hjälp av ny teknik, belyses på en gala gläder också Johan.

– Det är precis det som vi i Projekt Svalöv brinner för.

Passionen för att tänka hållbart genomsyrar inte bara Projekt Svalöv, utan Lantmännen i stort. Det finns ett stort koncernövergripande hållbarhetsarbete, som gör att Lantmännen ligger i framkant på området.

– Ur ett Lantmännen Maskin-perspektiv känns det som om vi ligger ett steg före. Vi har kapaciteten och resurserna att arbeta med frågor som inte riktigt finns på våra konkurrenters agendor.

Nya hållbarhetsprojekt på gång

Efter succén med Projekt Svalöv väntar nu nya projekt inom precisionsodling, som har en viktig roll i Lantmännens fortsatta hållbarhetsarbete. Till exempel kommer ett datadrivet projekt med modern teknologi att startas upp på Bjertorp, Lantmännens försöksgård i Västergötland. Men innan dess ska Johan och gänget bakom Projekt Svalöv gå på galaföreställning, där tävlar de mot Arbetsförmedlingen/Iteam, CarbonCloud och Göteborgs stad om förstapriset. Johan Wågstam är försiktigt optimistisk.

– Med fyra tävlande har vi väl 25 procent chans att vinna. Nej, men vi har säkert en rimlig chans, skrattar han.

lista över finalister i årets hållbara projekt

Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng