Projekt Svalöv i fokus på traditionsenlig fältvandring

Lantmännens fältvandring på Svalövsgården är en riktig klassiker. I år var den kryddad med precisionsodlingstema, där deltagarna bland annat fick chansen att lära känna Lantmännens precisionsodlingsexperiment Projekt Svalöv.

Fältvandring på Svalövsgården

Det var ett fantastiskt försommarväder, med i stort sett ingen vind alls, som vädergudarna hade ordnat inför årets fältvandring. Cirka 70 lantbrukare var på plats och Göran Mattsson, växtodlare från Årups Gård i Billeberga, hade sin analys klar.

– Idag är det nästan lite för fint väder och jag tror det är många som är hemma och sprutar. Jag är här varje år och det är alltid intressant, framförallt när det gäller vilka åtgärder som kan göras i växtodlingen framöver. 

Spännande diskussioner om Projekt Svalöv

Efter en kortare samling, med macka och dricka, var det dags att ge sig ut i fält. Deltagarna fick besöka fyra olika stationer, där det 32 hektar stora precisionsodlade fältet med maltkorn väckte extra stor uppmärksamhet. Nyfikna åhörare fick höra Camilla Persson, växtodlingsrådgivare på Lantmännen Lantbruk och en av huvudpersonerna i Projekt Svalöv, berätta om alla åtgärder som gjorts. Från markkarteringen fram till idag.

– Det blev en fantastisk dag i fältet med många intressanta frågor och diskussioner. Till exempel om hur man ska variera fosforn, hur många jordartsprover man ska ta och om det finns lönsamhet i precisionsodling. Intresset för precisionsodling är stort, det märks, menade Camilla Persson. 

Camilla går igenom arbetet med Projekt Svalöv

Camilla tillsammans med en av grupperna ute på maltkornsfältet som går under namnet Projekt Svalöv.  Du vet väl att du kan följa Projekt Svalöv på Instagram och Facebook!

Smarta tips

Kvävestrategier var temat när fältvandringen nådde Svalövsgårdens höstvete. Här delade Carl-Magnus Olsson, rådgivare på Yara, med sig av nyttiga erfarenheter.

– Tänk på att ni kan påverka skörden ända fram till blomningen, var ett av hans huvudbudskap.

Carl-Magnus Olsson, rådgivare på Yara delar med sig av erfarenheter med intresserade besökare

Årets betsäsong är den första utan betning med Gaucho. Därför var det särskilt intressant att spana i Svalövsgårdens betfält, som har haft problem med angrepp av jordloppor. Svalövsgården odlar även Conviso-betor.

– Conviso-betor kan vara ett alternativ om man har ett stort ogrästryck och vildbetor i fälten, menade Birger Olsson, odlingskonsulent på Nordic Sugar.

Birger Olsson, odlingskonsulent från Nordic Sugar

Birger Olsson, odlingskonsulent på Nordic Sugar berättar tillsammans med Jonas Jonsson, växtodlingssäljare från Lantmännen Lantbruk om läget på Svalövs betfält.

Spannmålspriser ur ett globalt perspektiv

Ett gästspel gjordes också på Trolleholms ägor, då för att inspektera rapsen. Mikael Nilsson, växtodlingssäljare på Lantmännen, berättade bland annat att det odlas allt mer raps i Sverige. Han tipsade om den nya och toppavkastande rapssorten SY Florian som finns att köpa hos Lantmännen. – Lättröskad, vinterhärdig och stjälkstark. SY Florian har allt man vill ha.

Per Germundsson, produktmarknadschef på Lantmännen, passade på att ge en inblick i hur spannmålsmarknaden ser ut just nu. Rapspriset påverkas bland annat av sojapriset, och de frostiga handelsrelationerna mellan ledande länder.  

Mikael Nilsson pratar rapsodling

Mikael Nilsson, växtodlingssäljare på Lantmännen, berättar för nyfikna lantbrukare om hur det odlas allt mer raps i Sverige och tipsar om den nya och toppavkastande rapssorten SY Florian som finns att köpa hos Lantmännen. – Lättröskad, vinterhärdig och stjälkstark. SY Florian har allt man vill ha.

Lantmännen – en kunnig totalpartner

Åter på Svalövsgården väntade maskinvisning, korvgrillning och summering av en härlig dag. Far och son Holmgren, Nils-Erik och Jerry, var två nöjda deltagare. Jerry ska ta över lantbruket efter sin pappa och hade snappat upp en hel del under eftermiddagen.

Jerry homgren och Nils-Erik var två av dagens nöjda besökare

Jerry Holmgren och Nils-Erik, två nöjda besökare av fältvandringen.

– Precisionsodling är spännande, man behöver göra allt man kan för att dra ner på sina kostnader, menade Jerry.  Duon gillar också den här typen av evenemang.

– Lantmännen har kunskapen, maskinerna, spannmål och ja, allt. Sådana här dagar, där man samlar allt på ett ställe och informerar, är det bästa som finns.

Och när det gäller maskinerna var också intresset stort.  Andreas Persson, precisionsodlingsexpert på Lantmännen Maskin var en av experterna på plats som svarade på besökarnas frågor och gav enkla tips. Många ville konkreta tips på vad man kan göra för att komma igång med precisionsodling med sin befintliga maskinpark.  

– Många tror att man behöver skaffa en helt ny traktor eller såmaskin för att komma igång med precisionsodling, men så är det inte. Många gånger kan man komma långt med små insatser och uppgraderingar av de maskiner man har och där hjälper vi på Lantmännen Maskin gärna till.

Andreas Persson en av Lantmännen Maskins precisionsodlingsexperter

Andreas Persson, precisionsodlingsexpert på Lantmännen Maskin gav konkreta tips på plats för den som vill komma precisionsodling med sina befintliga maskiner

Även Carl-Fredrik Norling, driftsledare Svalövsgården  var mycket nöjd med dagen på. Det är första säsongen som Svalövsgården testar precisionsodling och erfarenheterna har varit mycket positiva.

– Det har faktiskt varit lättare än jag trodde, även om vi fått bra hjälp i Projekt Svalöv. Jag har fått många frågor från andra lantbrukare om hur precisionsodling fungerar, så det är många som är intresserade! Så det känns jättekul.

 


Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng