2020-01-27

Metsjö lanserar innovativa djurvagnar

Ivarssons i Metsjö och Lantmännen Maskin lanserar nu djurvagnar där djurens lastning sker nästan helt i höjd med marken. Detta görs möjligt genom hydrauliskt höj och sänkbara axlar vilket gör att lastningen av djur sker 20 cm ovan markytan. De nya vagnarna kommer att visas på Lantmännens maskinvisning i Kalmar den 7-8 februari och Vetlanda den 25 februari.

Utveckling tillsammans med djurgårdar
Metsjö har i samarbete med Lantmännen och gårdarna Högboda och Dömestorp utvecklat vagnen för att passa svenska lantbrukares behov. Samarbetet började med att Lantmännen fick förfrågningar från sina medlemmar om säkrare och effektivare djurtransporter och frågade Metsjö om man inte kunde testa på att göra en lösning. Gårdarna Dömestorp och Högboda ville gärna vara med och utveckla vagnarna. Metsjö byggde två vagnar som användes på gårdarna under hösten och utvecklade dem utefter användarnas önskemål.

Vagnen har en full-bredds lastyta på 2,35 meter med raka väggar, något man har lyckats åstadkomma genom den innovativa axelkonstruktionen där hjulen är hydrauliskt utskjutningsbara, vilket gör att man inte behöver hjulhus. Då lastning av djur är ett av de mer riskfyllda momenten i lantbruket ökar de nya djurvagnarna säkerheten. För ökad säkerhet har man en evakueringsgrind fram som snabbt kan öppnas inifrån av en människa. Dessutom är det lättare att få djuren att gå in vid fullbredd med en lasthöjd på enbart 20 cm och man får plats med fler djur tack vare inga hjulhus.

Specifikationer
Då vagnen invändigt är 9 meter lång med 2,35 meters bredd får man hela 21 kvadratmeters lastyta vilket ger utrymme för ungefär 13 stora djur. Vagnen har plåttak med ljuddämpande behandling för att minimera ljud. Man har möjlighet att flytta de invändiga grindarna vart man vill och exempelvis avskärma en behandlingsbox. En lättöppnad evakueringsgrind fram gör att människor enkelt och säkert kommer ut ur vagnen. Möjliga tillval är invändig belysning, mellandörrar, bromsreducering och 500 /17 hjul. Djurvagnen finns även i en 6 meters version.

De nya axlarna
De nyutvecklade axlarna byggs i Metsjö med hjälp från BPW. Skjutningen i sidled sker med en cylinder som också låser axlarna på plats. Ingen manuell hantering krävs utan utskjutet fungerar helt hydrauliskt. Höjden justeras med en utvändig cylinder. Vagnen och axlarnas funktion är patentsökt.

Se filmen

 

 

Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng