Fullsatt när Lantmännen bjöd in till precisionsodlingsdag

Stor nyfikenhet, spännande diskussioner och intressanta erfarenhetsutbyten. Det var några av ingredienserna när Lantmännen Maskin och Lantmännen Lantbruk hade samlat branschen för att prata precisionsodling med tema sådd.

Fullsatt på Lantmännens precisionsodlingstemadag i skurup

Att precisionsodling är riktigt hett just nu visade inte minst deltagarantalet. Evenemanget, på Lantmännen Maskins KompetensCenter för precisionsodling i Skurup, blev snabbt fullbokat och lösningen blev att köra två pass istället för ett. Totalt tog cirka 80 personer, med olika bakgrund och från olika delar av Sverige, för sig av den informationsbuffé som dukades upp under parollen ”Från ord till jord”. På plats fanns nämligen representanter från fyra olika företag; Lantmännen Maskin, Lantmännen Lantbruk, DataVäxt och Väderstad.

– Tanken med en sådan här dag är att titta på lösningar tillsammans, för vi agerar på samma arena. Kanske har man som lantbrukare inte kommit igång med precisionsodling än, eller så har man inte fått ihop helheten. Att träffas så här kan bli startskottet på något nytt och vi på Lantmännen har bredden att hitta lösningar åt våra kunder, säger Johan Wågstam, teknisk precisionsodlingsspecialist på Lantmännen Maskin.

Hela kedjan

Först ut var Lantmännen Lantbruks växtodlingsrådgivare Camilla Persson, som betonade vikten att variera utsädesmängden vid olika lerhalter.

Lantmännen Lantbruks växtodlingsrådgivare Camilla Persson pratar om vikten att variera utsädesmängden vid olika lerhalter

Mattias Andersson från DataVäxt visade sedan hur man, på några få minuter skapar en styrfil.  Därefter berättade Andreas Persson från Lantmännen Maskin, vad man ska tänka på när styrfilen ska överföras till traktorn.

Den teoretiska delen avslutades sedan av Jacob Nilsson från Väderstad, som pratade om varierad giva och sektionsavstängning. Därefter var det dags att lämna föreläsningssalen och ta trappan ner till maskinhallen, för att få en praktisk inblick i de nyvunna kunskaperna.

Nöjda deltagare

En av dem som uppskattade dagen, och att så många branschaktörer fanns samlade på ett ställe, var ungnötsproducenten David Brogård. Han hade tagit sig hela vägen från Hylletofta, utanför småländska Sävsjö.

– På gården försöker vi att jobba mer med precisionsodling, det är viktigt att lära sig för att kunna utveckla verksamheten och bli mer lönsam. Jag tycker att det är bra att träffas så här och länka ihop kedjan, så att inte varje företag jobbar var för sig.

Mårten Svensson, som tillsammans med sin far driver två gårdar med totalt 230 hektar i Dalby och Hjärup, var inne på samma linje. Han värdesatte till exempel de öppna diskussionerna.

– De är alltid intressanta, det finns många knep och knåp att snappa upp. Tekniken finns där idag, utmaningen är vilka strategier vi ska använda.

Även Markus Eriksson och Dennis Andersson med verksamheter i Eksjö respektive Toftaholm tyckte dagen var bra.

Markus Eriksson och Dennis Andersson på precisionsodlingsdagen tema sådd

Markus Eriksson och Dennis Andersson var nöjda med dagen.

– Verkligen intressant att lära sig mer om möjligheterna med variabel giva och hur man kan jobba med att positionera var man ska gödsla. 

– Det är ju framtiden och det har varit kul att få se vad man kan göra och möjligheterna vad man kan nyttja tekniken till. Har varit jättebra upplägg på dagen och man har förklarat från grunden så det är toppen. 

Arbeta tillsammans

Även de deltagande företagen var mycket nöjda med arrangemanget och tror också på dialog som den rätta vägen framåt.

Precisionsodlingsdagen samlar representanter från hela branschen, Väderstad, Lantmännen, Dataväxt

Föreläsare under dagen var representanter från Väderstad, Lantmännen och Dataväxt.

– Vi är många aktörer som behöver samarbeta för att få ihop helheten. Tillsammans är vi och lantbrukarna starka, menar Jacob Nilsson från Väderstad.

– Intresset för varierade utsädesgivor bara växer och ett sådant här evenemang täcker in hela kedjan, säger Mattias Andersson från DataVäxt.

Fler evenemang på gång

Nästa arrangemang på temat precisionsodling hålls den 14 februari på KompetensCenter för precisionsodling i Skurup. Då står växtnäring på agendan. Håll utkik efter inbjudan. 

Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng