Mathias Röstberg, från Lantmännen Maskin, är Sveriges bästa maskinmekaniker!

I fredags stod det klart att vinnaren av titeln, Sveriges bästa maskinmekaniker i Yrkes-SM heter Mathias Röstberg, mekaniker på Lantmännen Maskin i Östersund.

Under tävlingen som hölls i Uppsala (25-27 april) fick Mathias felsöka tre stora maskiner, en grävmaskin, en hjullastare och en jordbrukstraktor. På varje maskin hade han två och halv timme på sig. Nu väntar EM i Budapest. 

Mathias Röstberg vinner maskinmekaniker grenen på Yrkes-SM

Guldmedaljören Mathias Röstberg, Lantmännen Maskin, på prispallen tillsammans med silvermedaljören Oscar Franzén och bronsmedaljören Albin Ekström, Swecon.

Har valt ett efterfrågat yrke

Mathias Röstberg fick jobb direkt efter studenten på Lantmännen Maskin i Östersund. Han har valt ett yrke som det är stor brist på och trivs med sitt jobb.

" Det bästa är att jag får friheten och känslan av att få styra mycket själv. Och så får jag lösa problem. Det är kul!"


Vad var det som lockade dig till maskinmekaniker-yrket?

" Det verkade roligast. Först hade jag tänkt rikta in mig på småmaskiner, men det kan jag hålla på med hemma. Det var roligare att göra något annat", säger Mathias Röstberg.
I och med segern i Yrkes-SM har han tagit sig vidare till EM i Budapest som avgörs i september.

Inför de tävlingarna kommer han att få en coach och få chans att träna mer. Tills dess får han vänja sig vid att vara Sverigemästare och ta emot kollegornas gratulationer. 

" Vi är väldigt stolta över Mathias insats, och ser fram emot att följa honom under EM i Budapest ", säger Fred Stenudd som arbetar med Employer Branding för Lantmännen Maskin och Swecon Anläggningsmaskiner.

Om Yrkes-SM

Yrkes-SM är en tävling som anordnas av WorldSkills Sweden med målet att öka de praktiska yrkenas status och intresset för de praktiska utbildningarna och riktar sig till ungdomar som går eller nyligen har gått en yrkesutbildning. I år var första gången tävlingsgrenen maskinmekaniker var med, ett resultat av Lantmännen Maskin och Swecons gemensamma satsning på att få upp ögonen hos ungdomar för fordonstekniska utbildningar. 

Läs mer om Yrkes-SM

Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng