Ny teknik på skolturné

Under skolåret 2015/2016 har lantbrukseleverna på 15 naturbruksskolor runt om i landet fått tillfälle att lära sig mer om modern maskinteknik.

Många skolor efterlyser information om den senaste maskintekniken, då de nyaste läroböckerna kan ha flera decennier på nacken. Lantmännen Maskin har sedan tidigare samarbetat med ett antal lantbruksskolor, men då på lokal nivå. Nu har man tillsammans med Valtra tagit ett nytt grepp för att ge eleverna både teoretisk och praktisk utbildning om moderna traktorer. Alla lantbruksskolor med maskininriktning har erbjudits utbildningen och under skolåret är det närmare 1 200 elever som deltar i undervisningen.

På Vretagymnasiet utanför Linköping deltog närmare 100 elever.
På Vretagymnasiet utanför Linköping deltog närmare 100 elever.
Foto: Vilhelm Ektander

Både teori och praktik

Den tre timmar långa kursen börjar med en teoretisk del där man går igenom motor- och maskinteknik och även får en inblick i Valtras olika traktormodeller. Sedan följer en praktisk del där eleverna, tillsammans med en instruktör, får provköra nya Valtra N4 för att själva känna på den nya tekniken. Kursen leds av Christian Rudén, lantbrukaren som framför allt är känd som tractor pulling-förare i Pro Stock-klassen med flera EM-medaljer på meritlistan. Och som grädde på moset demonstrerar Christian Rudén sin pullingtraktor Countdown. När Valtran med 2 500 hästar under huven mullrar igång är det svårt att inte bli imponerad.

Christian Rudén
Christian Rudén håller i kursen. Foto: Vilhelm Ektander

”Lantmännen ägs av lantbrukarna. I vårt uppdrag ligger, utöver att tjäna pengar, även att öka lönsamheten på gårdarna. Att genomföra en sådan här aktivitet ökar kompetensen kring ny maskinteknik samtidigt som vi profilerar Valtra och Lantmännen Maskin till de unga blivande lantbrukarna”, menar Ulf Persson, Lantmännen Maskin.

Stort intresse

Intresset från elevernas sida har varit stort och inte minst den praktiska delen har varit mycket uppskattad. Närmast i tur för ett besök är Stiernhööksgymnasiet i Rättvik innan turnén drar vidare norrut. Sedan är det dags för en utvärdering, men redan nu finns planer för någon form av uppföljning.

Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng