2015-10-07

Valtra lanserar helt ny N-serie

Helt nya funktioner för 4-cylindriga traktorer - upp till 185 hk/730 Nm

Nya Valtra N

Valtra N har tagit steget in i fjärde generationen. Den fyrcylindriga N-serien har utrustats med många av de funktioner som återfinns på storebror – den sexcylindriga T-serien - som gick in i fjärde generationen för ett år sedan. Nya T-serien har blivit en succé och nu används samma framgångskoncept i den mindre klassens traktorer, vars dimensioner är ännu mer kompakta än tidigare.

Nya N-serien är världens mest kraftfulla fyrcylindriga traktor. Dess AGCO Power-motor (Tier4 Final) producerar upp till 185 hästkrafter och ett vridmoment på 730 Nm. Valtra har varit en pionjär inom tillverkningen av kraftfulla fyrcylindriga traktorer. Redan 1969 kom Valmet 1100 med världens första turboladdade fyrcylindriga traktormotor och imponerande 115 hästkrafter. Med sina M- och N-serier har Valtra allt sedan dess varit synonymt med världens mest kraftfulla fyrcylindriga traktorer.

Ny hytt erbjuder optimal komfort för alla arbetsförhållanden

Hytten på fjärde generationens N-serie är snarlik den nya T-seriens hytt. Den är extremt tyst (<70 dB) och erbjuder utmärkt sikt åt alla håll (upp till 6,5 kvm glasyta). Hytten har många tillvalsmöjligheter som t ex kvalitetsstereo med integrerad bashögtalare, främre vindrutetorkare som täcker 270 grader, uppvärmda fram- och bakrutor och TwinTrac omvänd förarplats. Den som arbetar mycket med frontlastare kan välja till ett extra fönster i taket för fri sikt över redskapet även när lastaren är i sitt högsta läge.

N-serien kan fås med en eller två hyttdörrar. Ett nytt alternativ är SkyView skogshytt, där en stor polykarbonatruta med torkare ger förbättrad sikt både bakåt och uppåt. Smala stänkskärmar och en 160 liters bränsletank i stål är andra tillval anpassade för skogskörning. Standardstorlek på bränsletanken är 250 liter, som tillval finns 300 liters tank. AdBlue-tanken har en kapacitet på 45 liter.

Fjärde generationens N-serie från Valtra.

Powershift-revolutionen fortsätter

Fjärde generationens T-serie startade transmissionsrevolutionen då det för första gången blev möjligt att manövrera powershiften som en steglös transmission. Traktorerna med powershift är också utrustade med en funktion för kvarhållning i sluttningar, en patenterad hydraulikassistent och ASR (antislir) dragkraftsstyrning för att säkerställa optimal användarvänlighet och effektivitet för krävande uppgifter.

ASR representerar en innovation i traktorbranschen. Precis som i personbilar begränsar antislirsystemet motoreffekten om sensorer och däckhastighet överstiger en viss nivå. Tanken bakom ASR är att hjälpa föraren att bibehålla optimalt dragförhållande och bränsleeffektivitet samtidigt som man undviker markskador.

En lämplig transmission för alla arbetsuppgifter

Nya N-seriens transmissionsalternativ är fler än någonsin: HiTech, Active, Versu och Direct. De tre förstnämnda är femstegstransmissioner, medan Direct-transmissionen är steglös. Active, Versu och Direct är även utrustade med lastkännande hydraulik och man kan välja mellan 115, 160 eller 200 liter per minut. HiTech-modellen har en kugghjulspump som producerar 73 alternativt 90 liter per minut. Hydraulventilerna på HiTech och Active styrs mekaniskt, medan hydraulventilerna på Versu och Direct styrs elektroniskt. Man kan ha upp till sju hydraulventiler, varav fyra framtill. Modellerna N104, N114 och N124 finns i HiTech-version, medan N134, N154 och N174 finns i versionerna HiTech, Active, Versu och Direct. N104, N114 och N124 kan utrustas med HiTrol turbinkoppling.

Kraftuttaget har tre hastigheter och möjlighet finns till drivhjulsberoende kraftuttag, vilket brukar föredras av skogs- och transportentreprenörer.

AGCO Power Tier4 - pionjär inom renodlad SCR-teknologi sedan 2009

Ända sedan 2009 har AGCO Power systematiskt utvecklat SCR-lösningar för en renodlad SCR-teknologi. Resultatet är marknadens mest bränsleeffektiva motor. Modellerna N104, N114 och N124 drivs med fyrcylindriga 4,4-liters AGCO Power-motorer, medan N134, N154 och N174 har 4,9-liters motorer. Med SCR avgasrening behövs varken dieselpartikelfilter eller återcirkulation av avgaser. Det renodlade SCR-systemet minskar bränsleförbrukningen och förlänger motorns livslängd.

Valtras Sigma Power-teknik tillför tio extra hästkrafter när kraftuttaget är under tillräcklig belastning. I N174 Sigma+ tillförs tjugo extra hästkrafter. Samtliga modeller är också utrustade med en boost-funktion som ger extra kraft vid transportkörning på väg.

N114 och N154 representerar Valtras traditionella EcoPower-modeller där föraren kan välja mellan eco- och normalläge. I ecoläget är motorvarvtalet reducerat med tio till tjugo procent och maximalt vridmoment uppnås vid lägre varvtal. Ecoläget minskar bränsleförbrukningen med upp till tio procent jämfört med normalläget.

Användarvänlig och enkel att serva

Den fjärde generationens N-serie har en vändradie på bara 4,5 meter och en hjulbas på 2.665 mm, vilket gör den ytterst smidig vid frontlastararbeten, men också extremt stabil på vägen. Markfrigången är imponerande 55 centimeter, vilket gör N-serien lämplig för såväl arbete i skogen som snöröjning, skörd och fältarbete.

Serviceintervallet är 600 timmar, vilket både sparar pengar och tillåter oavbrutet arbete under högsäsong. Planerat underhåll kan också göras snabbare än tidigare. För daglig tillsyn behöver föraren bara utföra fem mycket enkla kontroller.

Många nya alternativ

N-serien skräddarsys enligt kundens önskemål på Valtras fabrik i Suolahti, Finland. Hundratals funktioner och alternativ finns tillgängliga, vilket i sin tur skapar miljontals möjliga kombinationer. Valmöjligheterna inkluderar till exempel sju olika färger, svängbar frontlyft och kupévärmare. Självklart kan den nya N-serien även utrustas med fjärrtelemetri och AutoGuide 3000 styrsystem. Skulle alla dessa funktioner och alternativ inte vara tillräckliga finns Valtra Unlimited-studion, med i det närmaste obegränsade möjligheter att ytterligare kundanpassa traktorn.

Modeller

Modell

Standard

Boost

Transmission

 

hk

kW

Nm

hk

kW

Nm

HT

Active

Versu

Direct

N104

105

77

470

115

85

510

X
N114e

115

85

540

125

92

570

X
N124

125

92

550 

135

99

580

X
N134

135

99

570

145

107

620

X

X

X

X

N154e

155

114

660

165

121

700

X

X

X

X

N174

165

121

680

185

136

730

X

X

X

X

Traktorer
Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng