2015-08-10

Valtra T234 öppnar rallytävling som nollbil

Det var en ovanlig ”nollbil” som öppnade första etappen av årets World Rally Championship - Neste Oil Rally i Finland.

Fyrfaldige rallyvärldsmästaren Tommi Mäkinen rattade en Valtra-traktor som nollbil i Harju Special Stage i Jyväskylä. Inom rally öppnar nollbilar spåret för tävlingsbilarna. Syftet är dels att varna publiken, så att de vet att loppet är på väg att starta, dels att kontrollera säkerheten på banan.

Valtra T234 öppnar rallytävling som nollbil.

Mäkinen gick i mål på 3:45.2, ca 117 sekunder långsammare än etappvinnaren, nuvarande rallyvärldsmästaren Sébastion Ogier i en Volkswagen Polo R WRC.
”Jag har kört tävlingar med rallybilar många gånger, men aldrig tidigare med en traktor. Tur att det inte fanns någon plog monterad på traktorn”, kommenterade Tommi Mäkinen.

World Rally Championship

Kartläsare var Harri Salonen från Jämsä, Finland, som vunnit uppgiften genom att delta i en tävling på Valtra Facebook och som gifte sig dagen efter loppet.
”Det här var en ”once in a life time experience” och en mycket speciell bröllopsgåva. Att det gick snabbt gjorde mig inte nervös, men jag hade inte mycket tid till att njuta av utsikten”, konstaterade Harri Salonen.

Rallytraktorn, en Valtra T234, var av samma modell som en annan före detta världsmästare, Juha Kankkunen, slog nytt hastighetsrekord för traktorer med, då han tidigare i år kom upp i hastigheten 130,165 km/h.

Traktorer
Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng