2015-04-07

Nytt hastighetsrekord för Valtra och Nokian Tyres

Nokian Tyres och Valtra slår nytt hastighetsrekord för traktorer: 130,165 km/h

Det nya världsrekordet uppnåddes genom ett samarbete mellan Nokian Tyres och Valtra. Den flerfaldiga världsmästaren i rally, Juha Kankkunen, uppnådde hastigheten 130,165 km/h i norra Finland på en avstängd motorväg i minusgradigt vinterväglag. Rekordet möjliggjordes genom att utrusta en ny Valtra T234 med världens första vinterdäck för traktorer, Nokian Hakkapeliitta TRI (440/80R28 151D & 540/80R38 167D).

”Jag har utfört topphastighetstester tidigare med flera bilar. Detta var första gången med en traktor och vi slog världsrekord direkt! Däcken och traktorn fungerade riktigt bra tillsammans även om vädret var en utmaning”, säger Juha Kankkunen.

Nytt världsrekord för Valtra och Nokian Tyres

Nokian Tyres utökade sitt vinterdäcksutbud till att omfatta även traktorer då Hakkapeliitta TRI lanserades våren 2014. Däckets slitbanemönster är speciellt utformat för att få ett kraftigt grepp i snöiga och isiga körbanor. Körning vid dessa höga hastigheter kräver extremt stabila och smidiga däck. För över 10 år sedan var Nokian Tyres först i världen med att introducera blockmönstrade däck för traktorer.

Nokian Hakkapeliitta TRI är världens första vinterdäck för traktorer.

Resultat, förare och plats
Nokian Tyres, Valtra och Kankkunen slog det nya hastighetsrekordet genom att uppnå 130,165 km/h under krävande vinterförhållanden.
Rekordförsöket ägde rum den 19 februari 2015 på en motorväg i Vuojärvi, 20 km från staden Sodankylä i riktning mot Rovaniemi, Finland. Körbanans totala längd var 2.330 meter och det fanns en 50 meters hastighetskontroll på mitten av banan.

Guiness World Record har satt upp speciella regler för hastighetsrekord med traktor. Tiden det tar för traktorn att passera den 50 meter långa hastighetskontrollen mäts i båda riktningar. Världsrekordet är ett genomsnitt av dessa två mätningar. Traktorn gör en rivstart och den tillåtna tiden för att uppnå rekordet är bara en timme.

Produktutvecklarna bakom de bästa vinterdäcken och en nordisk traktor är väl förtrogna med extrema förhållanden
Nokian Tyres och Valtra är världens nordligaste däck- och traktortillverkare. Nokian Tyres utvecklade och tillverkade världens första vinterdäck redan 1934. Två år senare kom Nokian Hakkapeliitta, skapade för den nordiska vintern. De unika innovationerna har gjort att facktidningar i sina tester utsett Hakkapeliitta till vinnare i decennier.

Valtra, som grundades 1951 i Finland, är välkända för sin prestanda under krävande förhållanden. Hastighetstestet utfördes med en traktor ur den helt nya T-serien som genomgått över 40.000 timmars testning i alla tänkbara förhållanden, såväl på fält som i labb, i nordisk kyla och i söderns värme. I detta utvecklingsprojekt har hållbarhet, hög prestanda och förarkomfort varit seriens viktigaste kännetecken ända från starten. Försäljningen av den nya T-serien startade i november 2014.

Se videoklippet från världsrekordkörningen här.

Traktorer
Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng