Fendt 1000 Vario - världens starkaste konventionella traktor

Med sina 500 hästkrafter blir Fendts 1000-serie världens starkaste konventionella lantbrukstraktor.

Traktorn har en maxhöjd på 3,60 meter. Egenvikten ligger på under 15 ton vilket är lågt jämfört med konkurrerande koncept i 500 hk-klassen. Samtidigt kan traktorn belastas till 25 ton i fält vilket gör den flexibel.

Motorn är en sexcylindrig 12,4 liters MAN som ger maximalt vridmoment 2400 Nm redan vid 1100 rpm. På väg når traktorn 40 km/h vid 950 rpm.

Fendt 1000 Vario

VarioDrive – vidareutveckling av den steglösa Vario-transmissionen

Med VarioDrive har Fendt utvecklat ett helt nytt koncept för transmissioner. Fram till nu har det varit fast utväxling mellan framaxel och bakaxel vid inkopplad fyrhjulsdrift. Med VarioDrive drivs framaxel och bakaxel oberoende av varandra, enligt liknande princip som i tidigare Vario-transmissioner med en hydraulpump och två hydromotorer. De båda axlarna drivs av två olika motorer. Tack vare en avancerad övervakning kan kraften fördelas till den axel som för tillfället behöver mest kraft. Dessutom kan framaxeln ges en något högre hastighet vid svängar, och dra traktorn runt med ca 10 % mindre vändradie. Nya VarioDrive, som belönas med silvermedalj på Agritechnica, ger optimal dragkraft, automatisk fyrhjulsdrift och förenklad manövrering.

Medaljbelönat system ökar dragkraften

De 2,32 m höga däcken (900/65 R46) i kombination med den integrerade lufttrycksjusteringen VarioGrip möjliggör en väsentlig ökning av dragkraften. Systemet, som belönas med silvermedalj på Agritechnica, hjälper föraren att beräkna rätt mängd belastningsvikter och lägsta möjliga däcktryck och justerar sedan det valda däcktrycket under färd. Traktorns däckdimensioner, eventuellt dubbelmontage, markförhållanden, redskapstyp och körhastighet knappas in i Vario-terminalen som svarar med råd om lämpliga belastningsvikter i hjul och nos samt rätt däcktryck. Ännu ett knapptryck och traktorn ställer själv in rätt tryck i däcken under färd.

Hytt med ny design

X5-hytten, välkänd från Fendt 800 och 900, har fått helt ny design för ökad arbetskomfort. Fram- och sidorutor har sänkts 80 mm för optimal sikt, hyttdörren har breddats och trappstegen kan ställas i två olika lägen för anpassning till däcken. Sittbrunnen svänger parallellt tillsammans med ratten och ett avancerat klimatsystem ger behaglig arbetsmiljö. Vindrutetorkaren har kompletterats med en torkare på högerrutan. Arbetslamporna är försedda med korsvis belysning för att förhindra skuggor och en kamera, integrerad i Dieselross-emblemet på motorhuven, ger optimal sikt över frontmonterade redskap.

Fendt 1000 levereras i fyra storlekar: Fendt 1038 (380 hk), Fendt 1042 (420 hk), Fendt 1046 (460 hk) samt toppmodellen Fendt 1050 (500 hk). De första leveranserna till kund sker under slutet av 2016.

Traktorer
Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng