2013-07-09

Ny konstruktion ger teleskoplastare ökad kapacitet

CLAAS SCORPION teleskoplastare introducerades år 2005. Nu kommer en helt ny SCORPION med tre större och tre mindre modeller där framför allt de större modellerna erbjuder extra kapacitet och komfort. Lyfthöjden ligger mellan 6-8,8 meter och lyftkapaciteten på mellan 3-5,5 ton.

Nya CLAAS SCORPION teleskoplastare

Ökad kapacitet och komfort

I dagens lantbruk är teleskoplastaren oumbärlig såväl vid materialhantering som vid traditionell användning för utkörning av foder och strö på djurgårdar. Efterfrågan på teleskoplastare med en lyftkapacitet över 5 ton och bättre kördynamik ökar. Samtidigt vill användarna i de lägre prestandasegmenten ha ökad komfort. För att tillgodose bägge grupperna har CLAAS tagit fram två serier – de större modellerna SCORPION 9055, 7055 och 7044 samt de mindre modellerna SCORPION  7035, 7030 och 6030. Tidigare låg den maximala lyftkapaciteten på 4,4 ton. De båda nya toppmodellerna 9055 och 7055 lyfter upp till 5,5 ton med en lyfthöjd på respektive 8,8 och 7 meter. Dessa modeller har också större brytkraft och ökad hydraulkraft.

CLAAS SCORPION teleskoplastare i transport

Nytt chassi med lägre tyngdpunkt

Ett nytt ramkoncept gör att teleskoplastarna kan lyfta tyngre laster. Teleskoparmen har en mycket låg vridpunkt i ramen och i nedsänkt läge är den helt i jämnhöjd med ramen, vilket ger god stabilitet och obehindrad sikt. Tack vare det nya chassiet kan man också montera större däck, ända upp till 600/55-26.5.

Balhantering med nya CLAAS SCORPION teleskoplastare

Nytt lastsystem

Hela lastsystemet är nyutvecklat. Den nya konstruktionen och kinematiken ger en brytkraft på hela 72 kN och en residual lyftkapacitet på 2 ton. Lyft-, tipp- och teleskopcylindrarna har försetts med ändlägesdämpare som förhindrar stötar mot lastaren. Dessutom har den nya lastaren en laststabilisator med automatisk vibrationsdämpning. I automatläge aktiveras laststabilisatorn automatiskt vid en körhastighet på 7 km/h eller mer och inaktiveras när hastigheten sjunker till under 7 km/h.

Manövrering

Höger instrumentpanel och joystick har fått ett nytt utseende, detsamma gäller vridreglaget för växling mellan de tre styrlägena framhjulsstyrning, fyrhjulsstyrning och krabbstyrning. Reglaget är väl synligt och lättillgängligt och styrläget ändras med en enkel knapptryckning. Lastarmodellerna med stor ram har en vändradie på endast 3.755 mm och de mindre en vändradie på 3.750 mm.  

CLAAS SCORPION teleskoplastare interiör

Med joysticken (i höger armstöd på de tre större modellerna och i högerkonsolen på de tre mindre) väljer föraren enkelt  och bekvämt mellan totalt 13 olika funktioner. En ny funktion är de tre gruppväxlarna  ”Snigeln” 0-7 km/h, ”Sköldpaddan” 0-15 km/h och ”Haren” 0-30/40 km/h. Om  maxhastigheten begränsas kan föraren köra med något högre motorvarvtal och utnyttja hydrauliken till fullo. Samtidigt ändras gaspedalens känslighet. På de nya teleskoplastarna kan de tre gruppväxlarna ändras med en enkel knapptryckning under körning och med full belastning. Alla modeller finns i en 20-, 30- och 40 km/h version.

CLAAS SCORPION teleskoplastare

SMART HANDLING

Hos CLAAS står begreppet SMART HANDLING för driftsäkerhet, olika automatiska funktioner och ett överbelastningsskydd med flera driftlägen. Det finns fyra olika driftlägen: skopläge, stapelläge, vertikalt lyft och manuellt läge. Med SMART HANDLING anpassas lastarens sänkhastighet efter lastens vikt och vinkel i alla driftlägen. Ju tyngre last och högre lyft, desto lägre maximal sänkhastighet. När teleskoparmen är helt indragen inaktiveras överbelastningsskyddet så att skopan kan  fyllas och arbete med frontmonterade redskap kan utföras med full kraft.  I vissa situationer kan föraren också inaktivera överbelastningsskyddet i upp till 60 sek med en tvåhandsmanöver.
Lägesställaren för skopretur är en ny automatfunktion som underlättar arbetet. Med en knapptryckning flyttas arbetsredskapet till ett specifikt läge som enkelt kan sparas under arbetets gång. Vid snabb lastning kan utrustningen därmed justeras till exakt rätt läge, närsomhelst och så ofta det behövs.  

Arbetshydraulik – ny tryckavlastning

De nya teleskoplastarna har lastavkännande arbetshydraulik med förbättrad prestanda. Modellerna SCORPION 9055 och 7055 har en pumpkapacitet på 187 l/min. och SCORPION 7044 140 l/min. På de tre mindre modellerna kan man välja mellan en 100 l/min kugghjulspump och en 140 l/min lastavkännande arbetshydraulik.
En nyhet är tryckavlastningen till det tredje oljeuttaget på teleskoparmens svanhals. Med en enkel knapptryckning minskas trycket i anslutningarna medan motorn är igång. På så sätt kan redskap bytas enklare, och framför allt, snabbare.

CLAAS SCORPION teleskoplastare i inomgårdskörning

Nytt drivkoncept

Ökad lastkapacitet och hydraulkraft ställde stora krav på drivkonceptet och CLAAS valde därför att använda samma CPS (CLAAS POWER SYSTEMS) princip som till övriga CLAAS maskintyper. I detta koncept används nya genrationens Deutz-motorer med högre vridmoment och kostnadseffektiv bränsleförbrukning som uppfyller utsläppsstandarden Steg IIIb (Tier 4i). De båda största modellerna har en 4,1 liters 4-cylindrig motor med en effekt på 115 kW/156 hk, medan 7044-modellen och de tre mindre modellerna har en 3,6 liters 4-cylindrig motor på 90 kW/122 hk (vid 2.300 varv/min enligt ECE R 120).
4,1-liters motorerna bidrar till renare utsläpp med hjälp av ett självrengörande dieselpartikelfilter (DPF) i kombination med en underhållsfri dieseloxidationskatalysator (DOC). På 3,6 liters motorn består efterbehandlingen av avgaserna uteslutande av ett underhållsfritt DOC-system.

Motorerna har ett okonventionellt ventilationssystem. Kylluften sugs in från motorhuvens ovansida. Den strömmar genom kylaren, leds förbi motorblocket och går ut genom motorrummets ovansida, i motorhuvens bakre del, tillsammans med avgaserna. Konstruktionen förhindrar att damm och skräp virvlar upp och sugs in. Ventilationssystemet kan också köras i motsatt riktning så att ren luft sugs in från maskinens över- och baksida.  

Transmission med större drivkraft och SMART ROADING-funktion

En viktig aspekt av CPS-konceptet är den intelligenta hydrostatiska VARIPOWER-enheten, som kontinuerligt och automatiskt koordinerar hastighet och drivkraft, steglöst upp till en maxhastighet på 40 km/h. För dig som vill ha ännu bättre kördynamik och drivkraft erbjuder CLAAS även  premiummodellerna med en mer kraftfull VARIOPOWER PLUS-transmission och SMART ROADING-funktion. På SCORPION 9055 och 7055 kan varvtalet reduceras till 1.800 v/min. då topphastigheten nås vid fyrhjulsstyrning (max 30 km/h) och framhjulsstyrning (max 40 km/h). På SCORPION 7044 kan varvtalet reduceras till 2.000 v/min. Detta minskar dieselförbrukningen avsevärt vid såväl transporter som inomgårdsarbeten. Samtidigt sänks ljudnivån.

 Smart Roading-funktionen är automatstyrd. Föraren behöver bara reglera hastigheten med gaspedalen. Motorvarvtalet sänks automatiskt när maxhastigheten nås. För att maximal dragkraft ska uppnås vid arbete med frontmonterade redskap, även under besvärliga förhållanden, kan föraren aktivera framaxelns 100 % begränsade slirdifferential genom att trycka på en knapp på joysticken.

CLAAS SCORPION teleskoplastare med glasruta i hela dörren

Hytten – större, bekvämare, mer ergonomisk

Alla modellerna har fått en ny, rymligare hytt med moderniserad interiör. De viktigaste instrumenten har flyttats till högre främre hyttstolpe vilket tillsammans med en hel framruta ger ett renare intryck och bättre runtomsikt. Den tvådelade dörren har nu glas även på den nedre delen för bättre sikt nedåt. Lastarspaken hänger ihop med stolen som även kan fås dynamiskt dämpad som extrautrustning. Andra komfortrelaterade detaljer är t ex kylfacket som rymmer 23 liter. Baktill finns två stora förvaringsfack ovanpå de lågt placerade bakhjulsvikterna. Tillsammans rymmer de 44 liter och är låsbara.  Alla reglage har bakgrundsbelysning för nattarbete och maskinerna kan utrustas med upp till 9 arbetslampor med LED som alternativ. FOPS-grillen sitter på insidan.  

CLAAS SCORPION teleskoplastare har smart förvaring

De tre stora SCORPION modellerna 9055, 7055 och 7044 är klara för leverans från och med oktober. De mindre modellerna, SCORPION 7035, 7030 och 6030, är tillgängliga från och med februari 2014.

Modell 9055 7055 7044 7035 7030 6030
Lyftkraft 5,5 ton 5,5 ton 4,3 ton 3,5 ton 3,0 ton 3,0 ton
Lyfthöjd 8,8 m 7,0 m 7,0 m 7,0 m 7,0 m 6,0 m

 

Kompaktlastare / teleskoplastare
Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng