2013-05-22

Guld och brons för Valtra på tractor pulling

Valtra fick en perfekt start på tractor pulling-säsongen då man plockade hem både guld och brons i årets första deltävling i Euro Cup.

Tävlingen gick av stapeln i Lidköping den 17 maj med LTPC (Lidköpings Tractor Pulling Club) som värd. När den vackra försommardagen gled över i skymning tändes banans belysning och de runt 5.000 åskådarna gjorde sig redo att beundra fartvidundren i Euro Cup 3.500 kg Pro Stock. I klassen kör Europas absolut bästa dieseltraktorer (race tractors). Reglerna kräver original motorblock och topplock men utöver detta är inget i originalskick. Motorerna har effekter över 2.500 hk och varvtal över 6.000 rpm. Turbon ger ett laddtryck på ca 7-8 kg.

Ville-Matti Vuolet vann Euro Cup med Gangnam Style (tidigare Doris), medan Christian Rudén tog brons med Countdown. Ville-Matti Vuolet delar Gangnam Style med Johanna Herlevi.

Valtra på prispallen

”Det var lite nervöst före start, men allt gick bra. Jag har inte kört så många tävlingar med den här utrustningen”, sade Ville-Matti Vuolet efteråt.

Ville-Matti Vuolet med Gangnam Style
Ville-Matti Vuolet vann med Gangnam Style.

Bronset gick till Christian Rudén
Christian Rudén kom trea med Countdown.

Pekka Herlevi hamnade på femteplats med Sigma Power, vilket gav honom värdefulla Euro Cup-poäng tidigt på säsongen. Mike Simmons från Storbritannien lyckades med en imponerande full pull i första omgången men startade inte i pull off på grund av turboproblem. Holländska Next Sensation, som byggdes om totalt i somras och bland annat fick en Valtra S-nos, hade inkörningsproblem och lyckades inte uppnå något bra drag. Mad-Croc Caesar, i sin tur, hade för mycket vatten i insprutningssystemet på grund av den mänskliga faktorn.

Ceasar

Överlag hade teamen många tekniska problem i denna säsongens första Euro Cup tävling där många körde antingen nya eller kraftigt modifierade traktorer. Bara sex av sexton startande klarade sig till pull off och av dessa var det endast fyra som genomförde en hygglig pull i finalrundan.

Resultatlista Euro Cup Pro Stock 3500

1)      Gangnam Style, FIN, full pull, 106.66
2)      John Deere 2, DK, full pull, 106.23
3)      Countdown, SE, full pull, 105.86
4)      Bukke Bruse, DK, full pull, 95.07
5)      Sigma Power, FIN, full pull, 68.29
6)      One Trick Pony, GB, full pull, 6.03
7)      Ice Bear, GB, full pull, broken
8)      Neighbours Nightmare, NL, 98.57
9)      Rough Justice, GB, 97.08
10)   John Deere, DK, 96.16
11)   Green Dragon, SE, 76.42
12)   Next Sensation, NL, 46.76
13)   Mad-Croc Caesar, FIN, 34.79
14)   Maja Peraja, SE,  30.15

Green Dragon och Maja Peraja deltog bara i svenska mästerskapet och tävlade inte om Euro Cup-poäng.

 

Utmärkelser
Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng