2013-07-01

Första biogastraktorn överlämnad

På Borgeby Fältdagar fick Peter Knutsson och Rudolf Tornerhjelm ta emot den första biogastraktorn i MEKA-projektet.

Första biogastraktorn från Valtra överlämnad
Fr v Peter Knutsson och Rudolf Tornerhjelm, Söderåsens Bioenergi AB, projektledare Elin Einarsson, Kjell Christensson från Biogas Syd, Timo Mattila, Valtra och Thor Andersson, Lantmännen Maskin.

Det var den 18 mars som Statens Jordbruksverk och Valtra skrev under avtalet om det fortsatta arbetet på det så kallade MEKA-projektet (MetandieselEfterKonvertering av Arbetsmaskiner). Syftet med projektet är att skynda på omställningen till förnybara drivmedel i arbetsmaskiner. Sedan dess har biogastraktorerna genomgått emissionstester och på Borgeby Fältdagar var det alltså dags att leverera den första av projektets båda traktorer.

Traktorn ska användas vid arbete inom Söderåsens Bioenergi AB som ägs av Peter Knutsson och Rudolf Tornerhjelm. Företaget arbetar med att ta emot avfall och förvandla det till biogas.

”Kan vi sedan använda biogas i maskinerna vi arbetar med så är cirkeln sluten”, säger Peter Knutsson, driftsledare på biogasanläggningen.

Den andra biogastraktorn kommer att placeras på Naturbruksgymnasiet i Uddetorp, Västra Götaland. Vid årets slut ska erfarenheterna om hur biogastraktorerna fungerar i driften dokumenteras och utvärderas.

 

Traktorer
Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng