2012-09-05

Valtra först i världen med serietillverkning av biogastraktorer

Under 2013 kommer Valtra att ta fram en begränsad serie traktorer konverterade till biogas.

Tillsammans med Jordbruksverket och Transportstyrelsen i Sverige kommer Valtra att delta i ett större forskningsprojekt kring användning av biogas som bränsle till traktorer. Valtra blir därmed den första traktortillverkaren i världen som börjar med serieproduktion av biogastraktorer.

Valtra har bedrivit systematisk forskning och utveckling inom biogastraktorteknik under senare år. En fyrcylindrig prototyp för en biogastraktor i N-serien presenterades redan sommaren 2010 och följdes av en sexcylindrig biogastraktor i T-serien hösten 2011.

Modellen som valts för begränsad serieproduktion är N101 med 110 hästkrafter. Denna dual fuel-traktor kan köras på både fordonsgas (uppgraderad biogas eller naturgas) och dieselbränsle. I dual fuel-motorerna sprutas en blandning av biogas och dieselolja in i cylindrarna. Den lilla mängden dieselolja förbränns under kompression, medan 70 till 80 procent av effekten produceras från biogasen. Traktorn kan även drivas med enbart dieselolja om fordonsgas inte finns tillgängligt.

Lösningen med biogas begränsar inte användningen av traktorn när det gäller olika arbetsuppgifter, förhållanden eller redskap. Biogastraktorn främjar användningen av förnybar energi i lantbruk och skogsbruk såväl som i kommunala entreprenaduppdrag. När både biogas och biodiesel används som bränsle körs traktorn helt på förnybar energi. Att registrera biogastraktorn kräver särskilt godkännande på varje marknad, eftersom det ännu inte finns allmänna avgasemissionsregler för dual fuel-fordon.

2012-09-04

Traktorer
Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng