2012-01-18

Väderstads Swift i nya modeller

Swift stubbkultivator kommer nu i två nya, mindre modeller som bygger på de beprövade storebröderna.

Modellerna har arbetsbredderna 4 respektive 4,4 meter och är lämpade för det medelstora lantbruket. Den flexibla kultivatorn, avsedd för jordbearbetning ner till 15 cm, har lågt dragkraftsbehov och klarar sig med ca 150 hk. Swift passar till alla jordarter och den goda genomsläppligheten gör att den kan bruka ner stora mängder växtrester.

Pinne i rörelse
Bearbetningsprincipen för Swift är en flexibel pinne som rör sig högfrekvent i jorden med upp till 100 svängningar per sekund. Vibrationerna bearbetar jordkokorna till ett finare bruk. Pinnens vibrerande rörelsemönster ger ett relativt lågt dragkraftsbehov på ca 30-40 ha per meter arbetsbredd. Pinndelningen är 19,3 cm vilket tillsammans med den vibrerande pinnrörelsen ger så gott som full utskärning också vid grundare arbetsdjup.

Unik konstruktion
Swift har en helt unik teknisk lösning med fyra rader pinnar på två ramaxlar. Detta ger en kompakt men ändå rymlig kultivator som kan svälja stora mängder halm. Varje axel utnyttjas till två rader pinnar som är väl fördelade för bästa genomsläpplighet. Konstruktionen har få rörliga delar vilket ger låga underhållskostnader.

Jorden kastas framåt
I spetssortimentet ingår en 50 mm spets för medelstyva till styva jordar och en 80 mm spets för lättare jordar. Swift kan utrustas med 170 respektive 240 mm breda gåsfotskär för intensiv mekanisk ogräsbekämpning. MixIn-skenan säkerställer en intensiv inblandning av jord och växtrester. Bearbetningen fullföljs med en lätt återpackning av en rad roterande utjämnartallrikar, vars läge justeras hydrauliskt från hytten och därefter jämnas markytan till med en rad efterharvs- eller tillerpinnar. Ett tillkopplingsdrag för vält finns som tillval om man vill kunna hänga en vält efter kultivatorn för ytterligare återpackning.

 

Jordbearbetning
Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng