2012-01-30

Väderstad-Verken firar 50 år av innovationer

På 50 år har familjeägda Väderstad-Verken gått från liten gårdsverkstad till miljardindustri med försäljning över hela världen.

Det är 50 år sedan Rune Stark utvecklade den första stålsladden hemma på gården utanför Väderstad. Sedan dess har ”Runes Mekaniska Verkstad” vidareutvecklats till en av branschens modernaste fabriker och den lokala marknaden har utvidgats till mer än 30 länder. En tidsperiod som för Väderstad-Verken kännetecknas av unik produktutveckling, som bidragit till rationaliseringen av det europeiska lantbruket.

Familjen Stark samlad framför den nya precisionssåmaskinen Tempo, från vänster Bo, Crister, Siw, Andreas och Christina. 

"Målsättningen med all vår produktutveckling är att öka kapaciteten och förbättra arbetsresultatet. Effektivare teknik och metoder minimerar antalet överfarter och på så sätt minskar bränsleåtgången vilket gör att miljöfördelarna är många", förklarar Crister Stark styrelseordförande vid Väderstad-Verken.

Väderstad-Verken uppmuntrar kreativitet på flera sätt och arbetar aktivt med förbättringsförslag i organisationen. Många idéer har lett till större kundnytta och ett hundratal uppfinningar är patenterade.

"Första gången som Väderstad lanserade en maskintyp med ”dubbel” kapacitet var med en ny generation ringvältar år 1977. En maskinfamilj som blev mycket efterfrågad och som satte fart på företagets export", säger Crister Stark.

Vältfällningsprincipen från år 1986 är ett av de viktigaste patenten som tillämpats på Rollexvältarna och senare på tallriksredskapet Carrier, som utvecklades under tidigt 2000-tal. Carrier blev som Rapiden en riktig succé och lantbrukarna fick ett nytt redskap som var mer effektivt än något annat tidigare presenterat.

För att lantbrukarna skulle få jämnare fält med mera finjord utvecklade Väderstad en ”Crossboard”. En något eftergivlig sladdplanka som nu är standard på de flesta maskintyper och kopierad av många tillverkare.

Avgörande för Rapidframgången är ”Rapidsystemet” som i sin helhet består av gummiavfjädrade tallrikar, länkaget till hjulen som djupstyr såtallrikarna och hjulsystemet.

Väderstad-Verken firar sin första 50 innovativa år den 26-27maj tillsammans med kunder och medarbetare i Väderstad. 

60-talets lilla verkstad har vuxit till ett 44.000 m² stort fabrikskomplex.
60-talets lilla verkstad har vuxit till ett 44.000 m
² stort fabrikskomplex där det på 4.600 m² byggs fabrik för tillverkning av Tempo (den vita rutan i bilden).

Väderstads lantbruksmaskiner och metoder har ofta varit epokgörande och ligger i fronten vad gäller kvalitet, design, effektivitet och nytänkande. Företaget ägs av familjen Stark och har idag cirka 900 anställda. Huvudkontoret ligger i Väderstad, Sverige. Bolaget är expansivt med tolv helägda marknadsbolag och år 2011 omsatte företaget 1.700 miljoner kronor. Den senaste investeringen är en tillbyggnad av produktionskapaciteten i Väderstad för att kunna tillverka den nya precisionssåmaskinen Tempo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng