2012-01-02

Spirit 400F radmyllar gödning vid sådd

Väderstads såmaskin Spirit 400F är en ny kombimodell med 4 meters arbetsbredd. Med bibehållet dragkraftsbehov klarar maskinen att med precision placera gödning samtidigt med sådden.

Gödning sås i fuktig jord
När gödningen placeras i fuktig jord ger kvävet omedelbar effekt och kan tas upp av växten utan tillgång till regn. Myllning av gödning är en försäkring mot torka som gör varje kilo N eller P mer effektiv, vilket leder till ökad näringstillgång och högre avkastning.

Spirit F i kombiversion sår och placerar gödning samtidigt.
Spirit 400F

Myllas med FIX-metoden
Gödningsbillarna är placerade i förredskapet System Disc medan såbillarna är placerade i den bakre delen av maskinen. Radavståndet mellan gödnings- och såbillarna är 12,5 cm. Jorden återpackas av de stora bärhjulen innan fröet sås vilket skapar en optimal kontakt mellan jord och gödning. Risken att gödning och frö ska hamna för nära varandra är mycket liten eftersom gödningen myllas ca 5 cm brett, medan utsädet placeras efteråt i en distinkt rad, den s k FIX-metoden (Fertilizer Incorporation by Xshape discs).

Förredskapet som placerar gödningen.
Förredskapet som placerar gödningen.

Korrosionsbeständigt utmatningssystem
Spirit 400F är utrustad med det helt korrosionsbeständiga utmatningssystemet Fenix II. Utmaningen styrs av en kraftig elmotor som ger stabil, driftsäker utmatning och möjlighet att så extremt små givor, ned till ca 1 kg/ha.

 

Såmaskiner
Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng