2011-01-29

Valtras T-serie nu mer kostnadseffektiv

På grund av de nya avgasemissionsreglerna genomgår de största modellerna i Valtra T-serien en förändring. Den nya motortekniken har varit utgångspunkten för utvecklingen av nya modeller.

Jämte den bränslebesparande SCR-tekniken erbjuder de nya modellerna ett stort
antal andra innovationer som underlättar och förbättrar arbetet.

Kraftkällan i modellerna T183 och T203 Direct och modellerna T183 och T213 Versu är en 7,4 liters AGCO Sisu Power SCR-motor. SCR-motorn förbrukar cirka 5-10 procent mindre bränsle än en motsvarande motor utan SCR-teknik. Dessutom minskar SCR-systemet motorns behov av kylning och smörjoljan hålls renare. SCR-motorns partikelutsläpp är nu endast 3 procent av vad som var vanligt innan avgasemissionsregler infördes, och NOx-utsläppen är endast 20 procent. SCR-tekniken sparar därmed både bränsle och miljö.

Valtra har redan flera års erfarenhet av SCR-tekniken. Valtra S-serien, som introducerades 2008, var marknadens första traktor med SCR-teknik. SCR-tekniken är enkel att använda eftersom elektroniken tar hand om utrustningens funktioner och föraren endast behöver fylla på AdBlue-tanken lika enkelt som att fylla en bränsle- eller spolartank. Motorerna med utsläppsnivå steg IIIB förbrukar AdBlue till cirka 3-5 procent av den totala bränsleförbrukningen.

Jämfört med tidigare har de nya motorerna något högre effekt och betydligt högre vridmoment, och de nominella varvtalen har sänkts till 2100 varv/min (tidigare 2200 r/min). Även Sigma Power och effektförstärkningen har ökats. Dessutom har T213 Versu, med 15 hk mer effekt än de tidigare modellerna, lagts till premium- modellerna. Moment- och effektkurvorna liksom kommunikationen mellan motorn och transmissionen har förbättrats för både Versu och Direct. Med den nya programvaran kan traktorer utrustade med steglös eller powershifttransmission erbjuda prestanda som alltid underlättar förarens arbete.

Det finns många fler nyheter i T3-seriens traktorer än bara motorteknik. Det egenutvecklade Valtra ARM-armstödet har nu en färgskärm med separata inställningar för användning i ljus och mörker. Joysticken på armstödet kan användas för yttre hydraulik fram- eller baktill eller bådadera samtidigt. Inställningarna för både vändtegsautomatik och farthållare kan nu ställas in mer noggrant och även när traktorn står still. I det nya armstödet ingår vippströmställare för kraftuttag och fyrhjulsdrift.

Den nya T-serien kan från fabrik levereras förberedd för autostyrning. Spårningssystemet AGCOMMAND finns också som ett fabriksmonterat alternativ. AGCOMMAND baseras på kommunikation via mobiltelefonnätet och kan användas av kunden eller serviceverkstaden för att ange var traktorn finns, aktuellt arbete, arbetseffektivitet och servicebehov från vilken internetuppkopplad dator eller avancerad mobiltelefon som helst.

                        Standard                             Effektförstärkning
                       
Max. kW/hk/Nm                 Max. kW/hk/Nm

Direct                                                      
T183              138/188/770                        148/202/820
T203              150/204/800                        158/215/850

Versu
T183              138/188/770                        148/202/820
T213              158/215/850                        166/225/900

Traktorer
Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng