2011-12-07

Valtra presenterar biogastraktor med sexcylindrig SCR-motor

Nu presenterar Valtra sin nya biogastraktor: Valtra T133 som drivs med en sexcylindrig SCR-motor. Valtra T133 Dual Fuel är den första traktorn som kombinerar användningen av biogas med ren SCR-teknik och är en utveckling av Valtras biogasprojekt.

Den första testtraktorn – en fyrcylindrig N101 HiTech – lanserades sommaren 2010. Denna har fått så positiva testresultat att Valtra vill utveckla tekniken ytterligare och anpassa den för användning även i andra traktormodeller.

Valtra T133 Dual Fuel drivs med både biogas och diesel. I biogasläget produceras cirka 83 procent av effekten med biogas och resterade med diesel eller biodiesel. En liten mängd diesel behövs för att antända biogasen i cylindrarna.
I dieselläge fungerar motorn som en traditionell dieselmotor. Även naturgas för fordon kan användas som bränsle. Dual Fuel-motorn är inte bara mer flexibel än motorer som enbart drivs med gas, utan också betydligt mer effektiv.

Valtra T133 Dual Fuel biogastraktor

Från och med år 2012 måste alla traktorer i denna storleksklass utrustas med SCR eller liknande teknik för att rena avgasutsläppen. SCR-systemet sprutar in AdBlue i avgaserna, vilket minskar utsläppen enligt kraven i Steg 3b. Då Valtra är en pionjär inom användning av biobränslen utvecklar man kombinerade Dual Fuel- och SCR-tekniker som klarar att uppfylla framtida krav.

När det gäller egenskaper, utrustning och prestanda så liknar såväl T133 som N111 biogastraktorer vanliga standardtraktorer. Bränslekostnaden för biogas-modellerna är dock cirka 10-40 procent lägre. Gastuberna är placerade på ett säkert ställe i traktorns ram och kan innehålla 170 liter gas vid ett tryck på 200 bar. Mängden motsvarar cirka 30 liter diesel och räcker för 3-5 timmars arbete. Extra tuber finns som tillval. Dieseltanken rymmer 165 liter och AdBlue-tanken 27 liter, precis som på Valtra T133 i standardmodell.

Valtra T133 Dual Fuel biogastraktor 
Se inslag från Östnytt den 6/12 om fyrcylindriga N101 HiTech som just nu testas i gårdskörning.
http://svtplay.se/v/2632264/ostnytt/6_12_19_15   Spola till 7:10 in i sändningen

Traktorer
Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng