2011-12-14

Väderstads Tempo tänjer gränserna för precisionssådd

Väderstads nya Tempo är en bogserad 6-8 raders planter med oöverträffad precision i hög hastighet.

Planter är ett engelskt uttryck för en såmaskinstyp som sår t ex majs, soja, solros och bomull. Små grödor i Sverige, men stora ute i världen. Fröna måste placeras med ett exakt inbördes avstånd och på ett exakt sådjup för att utvecklas optimalt och Tempo ger just denna precision.

Ett trycksatt såhus möjliggör kort frötransport och gör Tempo okänslig för både backar och vibrationer. Såhuset har elektrisk drivning vilket gör att radenheterna kan stängas av individuellt. Den elektriska drivningen möjliggör även enkel kalibrering och justering av utsädesmängden under gång. Eftersom samtliga såhus har en frösensor kan varje såhus kalibreras med olika frökvaliteter innan säsongen börjar.

Högt radenhetstryck
Radenheterna är konstruerade för hög hastighet och sådd i både konventionell och reducerad jordbearbetning, och även i no-till förhållanden. Detta är möjligt eftersom viktöverföringssystemet medger ett radenhetstryck på upp till 325 kg. För att minska vibrationerna som uppstår vid hög körhastighet är radenheten konstruerad med bogserade bärhjul som är boggi-upphängda, vilket ger en mjuk gång och därmed ett korrekt sådjup. För att säkerställa god markkontakt för utsädet är Tempos radenhet utrustad med ett tryckhjul direkt efter såslangen.

Gödning – ett tillbehör
Kombisådd är ett alternativ med Tempo, då gödning kan appliceras samtidigt med sådden. Den stora, centralt placerade, gödningslådan kan fyllas med storsäck eller med teleskoplastare. Gödningsbillen är utformad för minimal jordkastning vid hög hastighet. Standardinställningen av gödningsbillen placerar gödningen 5 cm vid sidan om och 2 cm under utsädet, vilket innebär att rötterna snabbt kan ta upp näringsämnen.

Tempo erbjuds med olika radavstånd. Fällningen är antingen manuell eller hydraulisk. De stora transporthjulen säkerställer en smidig överfart i fält och vid transport.

Tempo största projektet hittills
Väderstads Tempo lanserades på Agritechnica i Hannover i november och den 14 december 2011 rullar den första serieproducerade precisionssåmaskinen Tempo ut från fabriken. Tempo är ett resultat av det största forsknings- och utvecklingsprojekt som familjeföretaget någonsin genomfört och fabriken i Väderstad utökas med ytterligare 4.560 m² för produktionen av maskinen.

Här kan du läsa mer om Väderstads Tempo.

Såmaskiner
Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng