2011-01-31

Valtra skådar in i framtiden

60-års jubilerande Valtra ser in i framtiden med sin konceptmaskin ANTS. ANTS är en lek med ord där bokstäverna A, N, T och S representerar Valtras nuvarande modellserier, samtidigt som ordet är den engelska pluralformen för ”ant” d.v.s. myra.

Den sociala insekten är flitig och stark i förhållande till sin storlek och dessa egenskaper avspeglas i ANTS-konceptet.

År 2050 bor det nio miljarder människor på jorden. Åkerarealen är mindre än idag och jordbrukarna kräver avancerad teknologi för att kunna föda den växande befolkningen och även producera energi. Intelligenta ANTS är en dynamisk traktor, användarvänlig och anpassningsbar, som möter utmaningarna och stolt för Valtras traditioner vidare.

Basmoduler i två utföranden
ANTS består av två basmoduler: ”Soldaten”, med en effekt på 100 kW, och ”Arbetaren”, med en effekt på 200 kW. De fungerar tillsammans eller var för sig. För övervakning finns en hytt i form av en kapsel som kan monteras på vilken som av basmodulerna. Den vridbara hytten är en fullt utvecklad Twin Trac-variant då ANTS inte har någon egentlig fram- eller bakdel. Hytten placeras fram, bak eller högst upp på basmodulen. Den är sänkbar vilket gör att föraren kliver i och ur enkelt och säkert.
Vid tungt arbete som kräver förare kan modulerna kopplas ihop genom att bakhjulen växlas till smal spårvidd medan framhjulen i den andra maskinen justeras utåt i bredd. Det finns även en ”drottning” med ramstyrning, som har en effekt på 400 kW.

ANTS 1

Förargränssnittet är superenkelt och de flesta kommandona är talstyrda. Information som är viktig för arbetsuppgiften läggs på som en HUD-display på hyttens fönsterytor. Hyttens kompositkonstruktion är säker och ger föraren obegränsad sikt åt alla håll.

                 Huddisplay

Motor och bränsle vid behov
E
nergitekniken har kommit långt år 2050. Transmissionen är elektronisk och effekten produceras genom effektiva batterier, bränsleceller och turbogeneratorer eller via en högklassig förbränningsmotor som utnyttjar biogas eller biodiesel som produceras på gårdarna.  

Basmaskinen har en lätt konstruktion. Hjulen sitter på axlar som används för aktiv fjädring och reglering av frigångshöjd. De används också för redskapslyft. Lägsta frigångshöjd är avsedd för transportkörning för bästa möjliga stabilitet. Hjulen är intelligenta och bredden, eller storleken på kontaktytan, är justerbar för att undvika packningsskador. ANTS undersöker markstrukturen och optimerar kontaktytorna mot marken.

Obemannad arbetsmyra
”Arbetaren” klarar sina uppgifter utan övervakning. ”Standardsoldaten”, som är utrustad med hytt, kan utföra alla arbetsuppgifter på en gård och eftersom den kan ”niga” når den enkelt trånga utrymmen. Redskap monteras på maskinens dubbelteleskop. De flesta reglagen styrs med elektriska motorer och ställdon. Behövs traditionell hydraulik är den vattenbaserad. Ramen består av en skena som välver sig framifrån och bakåt och både hytt och arbetsredskap kan fixeras på skenan.

Konceptmaskinen ANTS är byggd i skala 1:5 av Göteborgsfirman Lighthaus i samarbete med Valtras produktutvecklingsavdelning och premiärvisades vid Valtras diamantjubileum. Under 2011 kommer konceptmaskinen att visas på jordbruks- och maskinmässor som t ex Agritechnica och SIMA.

 

 

Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng