2010-10-12

Välj rätt maskiner till skogen

Traktor + redskap är en kombination som ger många fördelar för den självverksamme skogsägaren.

Många fördelar

Som självverksam skogsbrukare står valet mellan att investera i rena skogsmaskiner eller att använda traktor tillsammans med skogsredskap. Fördelarna med traktorn är många: lägre inköpspris, enklare underhåll, lägre vikt, bättre manövreringsförmåga, högre andrahandsvärde och inte minst ett betydligt större användningsområde.

Samtidigt får du full kontroll över din avverkning och kan styra tidpunkten för skogsarbetet baserat på maskinens storlek och vikt, så att du minimerar markpåverkan och skador i beståndet.

Skräddarsytt för dina behov

Genom val av effekt och tillval av utrustning får du en traktor som är skräddarsydd för dina behov, oavsett om det gäller gallring av skog, slutavverkning, transporter eller flisning. Valtra är världsledande inom traktorer som kan användas för skogsbruk. Med hög frigångshöjd och utrustningar som t ex Twin Trac, turbinkoppling, steglös transmission, skogshytt och skyddad bränsletank får du en traktor anpassad för alla typer av skogskörning. Säkra systemlösningar som hanteras inifrån förarhytten gör att du sitter skyddad och slipper vistas ute.

Artikel skogsredskap_1 Artikel skog spakar


Brett sortiment skogsredskap

Lantmännen Maskins sortiment omfattar en rad leverantörer med olika redskap som buskröjare, vedklyvar, flishuggar och kranar. Välkända Moheda har skogsvagnar från 7-15 tons lastvikt och kranar med 5,1-8,7 m räckvidd som täcker de flesta självverksamma skogsbrukares behov. Traktorn har stor potential som kranbärare. Det är en smidig maskin med hög komfort och motor- och hydraulkapacitet till ett rimligt pris. Krankapaciteten kan med fördel utnyttjas vid gallring med rullmatat skördaraggregat, vid klippning av bioenergimaterial med mera. En traktormonterad kran ger flexibilitet då flera moment kan utföras som till exempel lastning på vagn och dikesröjning med någon typ av klippaggregat. Dessutom är traktorn relativt billig som kraftkälla till flishuggen.

Lantmännen Maskin satsar på skogen

Vi märker att efterfrågan på kombinationen traktor och skogsredskap för professionellt bruk ökar. Hos våra leverantörer finns en kunskap baserad på generationers erfarenhet av skogshantering och utveckling av skogsredskap i nära kontakt med slutanvändarna. Det finns också en stor kunskap hos Lantmännen Maskins egen personal. Både avseende skogsbruk och hur man bäst kombinerar och utnyttjar maskinerna. Denna kunskap använder vi nu för att påverka våra leverantörer så att de anpassar sina maskiner till varandra för ännu mer effektiva ekipage. Detta är ett nyss påbärjat arbete som vi kommer att fokusera på framöver och som kommer att öka din effektivitet. Under våren 2011 kommer du att få se en rad mycket intressanta lösningar för såväl den självverksamme skogsägaren som den professionelle skogsentreprenören.

Skog & ved
Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng