Ogräsharv 2.0 - Einböck Aerostar Exact för plana fält

Artikel ur EkoWeb 2016-08-17 Text & foto: Olle Ryegård

Det österrikiska företaget Einböck har släppt en ny modell av harv på marknaden i Sverige. Modellen heter Einböck Aerostar Exact och visades nyligen upp i drift under Borgeby Fältdagar. Harven har visat sig vara ett riktigt monster mot lite större örtogräs och ger nu stora förhoppningar om ett breddat ogräsbekämpningsfönster.

Aerostar Exact för plana fält
Största fördelen med "uppåtrörelsen" på harvpinnen är att huvudgrödan inte lika lätt täcks med jord. Det gör att man kan ställa på trycket betydligt mer utan att grödan täcks, vilket man här kan se på harvningen i åkerböna i slutet på maj. Den aggressiva harven gör att man kan få loss större ogräs och det möjliggör senare harvningar i fältet. De relativt smala pinnarna styr undan från spannmålsraden.
Foto: David Radivoj

Flera uppgraderingar har gjorts från den tidigare modellen Einböck Aerostar för att få den att göra ett bättre arbete i jorden. Resultatet ser mycket lovande ut. En av dem som gillar den nya modellen är den ekologiska lantbruksprofilen David Radivoj, som demokört harven för Einböck under våren och försommaren.

- Jag är jättenöjd med funktionen på harven. Det är en harv 2.0. Den klarar av att lyfta upp större ogräs, vilket gör att man får ett bra resultat även om man kommer på "lite för sent". Då menar jag ogräs som kanske har en storlek på två till tre centimeter, jämfört med max en centimeters storlek med en släpande pinne. Detta är ett efterlängtat redskap i mitt lite mer regntäta område i Sverige, säger David Radivoj.

Tät pinndelning

Harven finns i storlekar från 3, 6, 9 meter upp till 12 meters bredd och den är tillverkad i Österrike. Pinndelningen är satt på 2,5 cm avstånd, enkelpinne, i sex rader.
- Fördelen är att enkelpinnen inte ändrar sig vid hårdare belastning som en dubbelharvpinne gör. Det gör att man får mer exakt harvning vid hådare belastningar, säger David Radivoj.
Standard är en harvpinne på 7 mm men det finns även en harvpinne på 8 mm för lite styvare jordar.

David Radivoj hjälpte till att köra Aerostar Exact på Borgeby
David Radivoj hjälpte till att köra och visa Einböck Aerostar Exact på Borgeby Fältdagar i slutet av juni.

Unik aggressiv harvpinne

Fördelen med harven är att harvpinnens vinkel är aggressiv istället för släpande, som på andra modeller av harvar. Det gör att harvpinnen arbetar uppåt och därmed lyfter upp ogräs till den torra ytan.
- Största fördelen med "uppåtrörelsen" är att inte huvudgrödan lika lätt täcks med jord. Det gör att man kan ställa på trycket betydligt mer utan att grödan täcks. Det gör också att fönstret för ogräsharvning breddas rejält, säger David.

Nya, längre harvpinnar

Ett breddat fönster för ogräsharvning är extra viktigt för dem med våta vårar och som för David som kör mycket sådd och ogräsbekämpning på entreprenad.
- Pinnens vinkel och möjlighet att öka trycket rejält på pinnen gör att man nu kan harva loss betydligt större ogräs än tidigare. Att pinnen är så pass smal gör att den vibrerar och viker undan från spannmålsplattan som skadas minimalt trots att man är tuff mot ogräsen, säger David Radivoj.

Den nya harven är utrustad med vinklade harvpinnar med en längd på 60 cm, mot tidigare 48 cm på den gamla modellen. Längden på pinnen gör att vinkeln som pinnen har i jorden bibehålls på ett bättre sätt även om man ökar trycket på harvpinnen. Att pinnen är längre gör också att hjulupphängningen fram och bak är högre, vilket gör att man kan köra med ramen högre upp och här också få en mer vinklad arbetande pinne.

Harven är utrustad med bärande hjul både fram och bak.
Harven är utrustad med bärande hjul både fram och bak. Det gör att man kan ställa in bearbetningsdjupet mer exakt. Även harvsektionerna är fixerade, vilket gör att man kan öka trycket på pinnarna ordentligt. På jämna fält fungerar denna fixering bra, däremot är det flexiblare systemet med rörliga sektioner bättre på ett väldigt kuperat fält.

Bra med fasta sektioner

- Det är viktigt för att man inte ska förlora den lyftande funktionen. Med en kortare pinne blir vinkeln mindre aggressiv och nästan släpande och den gör då ett sämre arbete. Det vill man ju inte. Även vinkel, eller kroken i jorden, är två centimeter längre på den längre pinnen. Det är bra, säger David.

En annan ny funktion är att harven är utrustad med bärande hjul både fram och bak. Det gör att man kan ställa in bearbetningsdjupet på ett mer exakt sätt.
- Att harvens sektioner sitter fast är jättebra. Då kan jag ställa på trycket ordentligt på harvpinnarna och slipper ha harven hoppande över hela fältet med ett dåligt resultat som följd. Det gör att jag kan ställa in harven mer exakt och få den att bearbeta på samma djup över hela harvytan, vilket gör att harven harvar betydligt jämnare. Det är viktigt för mig, avslutar David Radivoj.

Ett normalt bearbetningsdjup är hela vägen ned till såbädden, d.v.s. 4-5 cm.

Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng