Mät vattenhalten på rätt sätt

Säker torkning och lagring av spannmål kräver tillförlitlig mätning av vattenhalten. Vattenhaltsmätning är egentligen enkelt – mal, väg, torka, väg igen och räkna. Enkelt och säkert, men tidskrävande. De flesta använder därför snabbmätare som mäter vattenhalten indirekt, något som ibland leder till problem.

Vattenhaltsmätaren måste vara rätt inställd och justerad så att den mäter så bra som möjligt. Felvisning kan vålla såväl dyr övertorkning som avdrag eller i sämsta fall partier i retur. En elektronisk mätare ska vara noggrant kalibrerad och temperaturkompenserad. Jämför mätvärdena med våg plus torkning i ugn eller värmelampa plus våg. Det kan också vara lämpligt att kalibrera snabbmätaren mot spannmålsköparens. När detta väl är gjort är snabbmätaren ett smidigt verktyg som är lätt att ta med sig.

Mäta på hela eller malda kärnor?

Helkärnemätarna lägger en högfrekvent växelspänning genom provet, mäter provets motstånd mot ändringar i ett magnetfält och tolkar det som vattenhalt. Mätarna är känsliga för ändringar i spannmålens egenskaper, t ex rymdvikten. Det gör det extra viktigt att kalibrera helkärnemätaren mot ett prov ur samma parti med känd vattenhalt, gärna mätt med köparens avräkningsgrundande mätare.

Farmpoint tillhör den nya generationen vattenhaltsmätare som arbetar med hela kärnor. Spannmålen mäts upp och komprimeras vilket, tillsammans med den automatiska temperaturkompensationen, ger ett säkert och dokumenterat mätresultat.

Pålitliga vattenhaltsmätare

Att mala kärnorna är säkrast

Försök har visat att mätning på mald spannmål är säkrare än mätning på hela kärnor. Den något längre tidsåtgången kompenseras av ökad säkerhet. Mätarna lägger en likspänning genom provet, mäter resistensen och tolkar det som vattenhalt.

Farmpro vattenhaltsmätare är enkel, snabb och säker att använda genom att spannmålen mals och komprimeras i ett och samma arbetsmoment. Mätningen som utförs med hög frekvens sker därmed inte bara på ytan, utan även inne i kärnan. Tillsammans med den automatiska temperaturkompensationen ger den ett tillförlitligt och dokumenterat mätresultat av vattenhalten i spannmål och fröer. Upp till 20 olika grödor kan förprogrammeras som t ex havre, vete, korn, råg, rödsvingel, linfrö och senap.

 

Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng