"Viktigt att skörden går snabbt och effektivt"

I trakterna kring Brålanda i Dalsland tröskade Mats Svensson i somras med sin nya Fendt.

Frö- och spannmålsodling är stommen i Mats Svenssons och hustrun Agneta Svenungssons KRAV-anslutna familjeföretag Carpe Ventum Jord & Skog. Ekologisk utsädesodling bedrivs på ca 300 ha, med utgångspunkt i Agnetas föräldragård i Hjärtum.

"Men vi sysslar också med skogsbruk, KRAV-lammuppfödning av gotländska pälsfår, gräventreprenad och vindkraft", berättar Mats och tillägger att som lantbrukare och egen företagare måste man hela tiden se framåt och våga utvecklas.

I år har man bland annat tröskat ängssvingel, timotej, korn och raps. Just 6-radskornet är lite spännande och en sort som odlas för uppförökning till Norrland i samarbete med Lantmännen och Svalöv.

Under årets skörd har man använt sig av en helt ny skördetröska - Fendt 8410P - som köpts in lagom till säsongen. Mats, som tidigare bara kört CLAAS, har denna gång istället satsat på Fendt.

"Det är många faktorer som spelar in i valet av tröska. Skördeperioden är ju kort och intensiv och då måste allt fungera. Fröerna tar tid att torka och få ned i temperatur och då är det viktigt att själva skörden går snabbt och effektivt. Därför föll valet på en något större Fendt den här gången."

Uppskattar skärbordet

Mats nya skördetröska är utrustad med ett 7,7 m (25 fot) brett PowerFlow-skärbord. Och just skärbordet är en av de saker som Mats uppskattar extra mycket med den nya maskinen.

"Systemet med gummimattor som matar in grödan när den slås av gör att flödet in emot inmatningsskruven blir mycket jämnare. Det jag med en gång märkte är att vid t ex liggsäd eller lång besvärlig gröda så matas den mycket, mycket jämnare in än vad den gjort hos andra tröskor jag haft", konstaterar Mats.

Andra saker som han uppskattar är väghållningen och inställningsmöjligheterna. Han berättar att tröskan är väldigt mjuk och fin att köra på väg, vilket är extra viktigt då de har gårdar på fem mils avstånd. Tröskan är också väldigt enkel att ställa in.
"Det är mycket data, så det är knapptryckning bara. Det är enkelt. Men sen får man ju ha sina egna inställningar", ler Mats lite klurigt.Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng