"Fyrhjulsdriften avgörande"

Robert Carlsson driver växtodling utanför Uddevalla tillsammans med Henrik Johansson och Fredric Svanström i det gemensamma företaget Matjorden i Sverige AB.

Just västkusten bjuder på speciella förhållanden som ställer stora krav på de maskiner och redskap som används.

"Här på västkusten har vi ett ganska besvärande klimat, det är väldigt blött i marken fast det är torrt uppe på. Fyrhjulsdriften är därför helt avgörande för att marken ska klara sig väl så att man kan odla på ett bra sätt. Fördärvad mark och det blir ingen skörd alls", berättar Robert.

I år är det i första hand vete, havre, raps och en del vall som ska skördas. På fältet nedanför gården står i år en helt ny tröska. När det var dags att se sig om efter ny tröska föll den här gången valet på Fendt.

"Fendt har ju borgat för hög kvalitet i många år. Tyvärr har ju tröskorna inte funnits att tillgå i vår region tidigare, men nu när de väl kom, så varför inte?"

Jämnt flöde med skärbordet

Flera faktorer påverkade naturligtvis valet av ny tröska för Robert, Henrik och Fredric.

"Det fanns ganska många olika anledningar, men ett av skälen var ju skärbordet som har en fantastisk förmåga att få in spannmålen på ett bra sätt. Man slipper de där huggen som annars lätt kan bli in i tröskan, det blir ett jämnt flöde och det var vi ute efter. En annan viktig faktor var fyrhjulsdrift och möjligheterna att smidigt arbeta med Dataväxt", fortsätter Robert.

På frågan om vad som skiljer denna tröska ifrån tidigare maskiner han kört säger Robert så här:
"Ja, det är ju teknikuppdaterat ganska rejält mot allt annat. Väldigt tyst och behaglig, fin komfort och lättkörd fast den är så stor som den är. Fin överblick i allt du gör. Väldigt enkelt och överskådligt i instrumentpanelen. Det är bara ett litet klick bort så är man på rätt ställe och gör de justeringar man vill. Det mesta är förinställt så du väljer bara gröda."

Det faktum att man tillbringar ganska många timmar åt gången i skördetröskan ställer höga krav på förarmiljön.

"Det är en arbetsplats likväl som en kontorsstol och den ska vara tillräckligt bra. Ventilationen måste vara bra, man ska sitta bra och det ska vara lättöverskådligt. Och det är det!"Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng